Podcenjena restavracija na obrobju Ljubljane, ki s kakovostjo italijanske hrane obiskovalce pušča odprtih ust

11. 10. 2025, 09:00 | L. PA.
Podcenjena restavracija na obrobju Ljubljane, ki s kakovostjo italijanske hrane obiskovalce pušča odprtih ust (foto: Instagram/kosezar__1826/posnetek zaslona)
Instagram/kosezar__1826/posnetek zaslona

Ponujajo izvrstne pice in testenine, pa tudi brunche, okusne mesne jedi in širok izbor sladic. 

V poplavi italijanske hrane, ki je v Ljubljani in tudi širše v Sloveniji v zadnjem času postala trend, je težko ločiti zrnje od plev. Zdi se, da želi veliko gostincev skočiti na ta vlak, zato se odločijo, da bodo svojo ponudbo osnovali ali razširili na pristne italijanske testenine in neapeljske pice, a te pogosto ne dosegajo kakovosti, ki bi jo od tovrstne kulinarike pričakovali. 

K sreči pa obstajajo tudi gostinci, ki italijansko kuhinjo razumejo onkraj klišejev in marketinških oznak. Med njimi je restavracija Kosezar, trenutno ena najboljših lokacij z italijansko hrano v Ljubljani. 

Kosezar od leta 2024 najdete na obrobju Ljubljane, v neposredni bližini idiličnega Koseškega bajerja. Ime gostilne ni naključje. "Ime Kosezar nosimo s ponosom, saj smo ga povzeli po predelu Ljubljane, imenovanem Koseze," piše na njihovi spletni strani.

Pes ni dobil pozornosti, zato si jo je prisvojil na poseben način (VIDEO)

Morda vas zanima tudi:

"Ime Koseze izhaja iz poimenovanja po staroslovenskih kosezih, pripadnikih starega slovenskega družbenega sloja, ki bi ga smeli imenovati na pol plemiškega. Zgodovina tega prostora je dolga, saj prvi zapisi o obstoju te hiše segajo v leto 1826, kar dodaja našemu ambientu še dodatno zgodovinsko vrednost." Gostinska dejavnost se je na tem mestu sicer odvijala še pred odprtjem Kosezarja. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kosezar (@kosezar__1826)

Ponujajo izvrstne pice in testenine, pa tudi brunche, okusne mesne jedi in širok izbor sladic. V naboru testenin lahko denimo izbirate med testeninami s pelati in svežo baziliko, omako carbonaro, bolognese, pa tudi putanesco, ki ni pogosto na meniju ljubljanskih restavracij, njihova klasična pica margerita pa je resnično ena najboljših neapeljskih pic, kar jih boste poskusili v Ljubljani.

Testo za pico vzhajajo počasi, več kot 24 ur, kar po njihovih besedah zagotavlja popolno teksturo in edinstveno mehkobo.

Edini minus restavracije je po besedah nekaterih gostov, ki so ocene pustili na portalu Google, to, da je treba včasih dolgo čakati na hrano – mi pa dodajamo, da nimajo svojega parkirišča. Neposredno pred restavracijo je tako na voljo le nekaj parkirnih mest, sicer pa boste morali srečo poskusiti med okoliškimi stavbami in upati, da vas ne preseneti kak redar. 

Ljubljanska pica, ki je obnorela splet in turiste: "Prišli smo samo zaradi nje!"