Najboljši domači kostanjev pire: to je recept, ki vam ne more spodleteti

4. 11. 2025, 09:00 | Uredništvo
Najboljši domači kostanjev pire: to je recept, ki vam ne more spodleteti (foto: Profimedia)
Profimedia

Tudi v kuhinji že diši po jeseni ... 

November je tu in že globoko smo zakorakali v jesen. V marsikateri kuhinji diši po moštu, cimetu in kostanjih. Sploh slednji so priljubljena jesenska jed, ki jo lahko uživamo samo, lahko pa v najrazličnejših oblikah: torta, pitah in še bi lahko naštevali.

Nepogrešljiva slaščica v tem času je tudi kostanjev pire. Če imate radi kostanj, ga nujno poskusite. Pripravili ga boste hitro in brez posebnih težav, značilen okus pa bo navdušil prav vsakega, piše Zagreb.info.

Sestavine:

  • 400 g kuhanih in olupljenih kostanjev
  • 200 ml sladke smetane za stepanje
  • 70 g sladkorja
  • 40 ml ruma
  • 1 žlička (pribl. 12 ml) vaniljeve arome

 Priprava:

1. Kostanje zmečkajte ali zmiksajte v gladek pire.
2. V manjšem loncu segrejte sladkor z nekaj žlicami vode, da nastane sirup.
3. Odstavite z ognja in primešajte rum ter vaniljevo aromo.
4. Dodajte sladko smetano in kostanjev pire ter dobro premešajte, dokler ne nastane svilnato kremasta zmes.

Obeta se velika sprememba za potnike s potniških ladij, ki priplujejo k nam

Postrezite ohlajenega – poleg samostojnega obroka pa vam lahko služi tudi kot polnilo za torte in peciva. 

Ljubljana bo dobila 3 nova postajališča BicikeLJ: tukaj jih boste našli