N. Vo. | 10. 3. 2024, 10:03

Zakaj velja kostna juha za najboljše naravno zdravilo?

Kostna juha je bogata z aminokislinami, ki igrajo ključno vlogo pri krepitvi imunskega sistema.

Profimedia

Kostna juha, ki so jo pripravljali še stoletja nazaj, danes znova postaja vse bolj priljubljena, ne le zaradi dobrega okusa, ampak predvsem zaradi vseh zdravilnih učinkov. 

Znanstvene raziskave razkrivajo, da kostna juha krepi imunski sistem in izboljšuje hidracijo ter pomaga pri hujšanju.

Kostna juha je bogata z aminokislinami, kot so arginin, glutamin, prolin in glicin, ki igrajo ključno vlogo pri krepitvi imunskega sistema, zaradi česar je idealna izbira v sezoni prehladov in drugih respiratornih obolenj. Dokazano lajša simptome, kot so zamašen nos in težave z dihanjem, ter deluje protivnetno.

Hranila v kostni juhi, kot so kalcij, magnezij, fosfor, in vitamini, so bistvena za gradnjo in vzdrževanje močnih kosti in zob. Poleg tega je raziskava iz leta 2007 pokazala, da kostna juha lahko pomaga pri hujšanju, saj določene aminokisline v njej uravnavajo črevesno mikrofloro in zmanjšujejo apetit.

Profimedia

Kostna juha izboljšuje tudi telesno hidracijo celo bolje kot voda, obenem pa pospešuje regeneracijo po vadbi. Aminokisline v njej prispevajo h gradnji mišic, zato je cenjena med športniki in vsemi, ki želijo izboljšati svojo fizično pripravljenost.

Z vidika psihičnega zdravja kostna juha izboljšuje počutje in lahko celo pomaga pri obvladovanju stresa, depresije in anksioznosti, saj zdravo črevesje, ki ga podpira, pošilja pozitivne signale možganom. 

Poleg tega je kostna juha močno orodje za razstrupljanje telesa, saj spodbuja prebavni sistem in jetra k odstranjevanju toksinov, kar prispeva k ohranjanju zdravih tkiv in spodbuja uporabo antioksidantov.

Njena priprava je preprosta, vendar traja več časa, saj je bistveno, da se kosti v vodi kuhajo več ur. Prilagamo starodaven recept, po katerem so kostno juho kuhale naše babice.

Profimedia

Recept

Sestavine:

  • 4 do 6 kg kosti (najbolje kosti od stegna, repa, vratu, sklepov, tetiv, reber ...)
  • 8 litrov vode
  • Zelenjava: čebula, zelena, korenje, peteršilj, por ...
  • Začimbe po želji

Priprava:

V hladno vodo dajte kosti in dodajte začimbe. Na začetku je najbolje uporabiti samo sol in poper, proti koncu kuhanja pa lahko dodate še testenine, cmoke in podobne dodatke ter juho dodatno začinite po okusu.

Kuhajte na najmočnejšem ognju, dokler voda ne zavre. Ob vretju se bo najverjetneje nabrala pena, ki jo odstranite, če želite pridobiti bistro juho. Ko voda zavre, ogenj zmanjšajte in pustite kuhati pet ur, nato dodajte zelenjavo, pri čemer čebulo zgolj razpolovite in dodate v vodo.

Nadaljujte s kuhanjem še pet ur, ves čas pokrito, da juha ne izpari. Po končanem kuhanju juho precedite, dodatno začinite po okusu in, če želite, vkuhajte dodatke, kot so zdrobovi cmoki ali rezanci.