Končno nekaj pravega! Gostilna, ki je v trenutku osvojila Kranj — osrečuje domačine in turiste!

10. 10. 2025, 07:00 | Ma.Po.
Končno nekaj pravega! Gostilna, ki je v trenutku osvojila Kranj — osrečuje domačine in turiste! (foto: Bobo/Instagram/Gostilna Ivan/fotomontaža)
Bobo/Instagram/Gostilna Ivan/fotomontaža

Že dolgo se je govorilo, da v tretjem največjem slovenskem mestu kronično primanjkuje dobrih gostiln. 

Na srečo je staro kranjsko jedro od začetka leta bogatejše za gostilno Ivan, ki je zelo hitro zapolnila praznino v mestni kulinarični ponudbi. Gostilna je v zelo kratkem času postala priljubljena točka za vse, ki cenijo dobro hrano in veselo druženje ob polni mizi.

Vsi smo Ivan!

Nahaja se na osrednji Prešernovi ulici, osredotoča pa se na lokalne kmete in slovenske dobavitelje. Chef Anže Skvarč si je zamislil pristno domačo oštarijo, s spoštovanjem in poklonom slovenski kulinarični tradiciji. Hkrati je odprt za sodobno kulinarično ustvarjalnost, ta na Ivanovih krožnikih zasije v polni meri.

Jedilnik se prilagaja letnim časom, med klasiki so svinjske ličke, dimljena goveja rebra in bohinjski postrv, ob tem so na voljo veganske možnosti. Poudarek na lokalnih okusih se odraža tudi v izbiri pijač, kraljujejo butična slovenska vina, žganja in piva.

Imamo novo najbolj naseljeno mesto na svetu

"Telečji jezik s sirom Orešnik in bučnim oljem Kocbek ponuja nežno meso, bogat okus in slovensko tradicijo na krožniku. Sirarstvo Orešnik iz Šentjošta nad Horjulom, kjer že več kot 30 let ustvarjajo sire iz surovega kozjega in ovčjega mleka, je znano po kakovosti in pristnosti, bučno olje Kocbek iz Sv. Jurija ob Ščavnici, pridelano že od leta 1929, pa se ponaša z zaščiteno geografsko označbo in polnim oreškastim okusom. Skupaj ustvarjata harmonijo okusov, ki spoštuje slovensko dediščino," imajo zapisano v predstavitvi enega od svojih krožnikov.

Vzdušje

Tu se prepletata hrana in življenje, postaja duša Kranja in središče njegovega družabnega življenja. Na voljo so dnevni meniji in degustacije, prava vrednost gostilne pa se pokaže tudi ob odhodu – račun ni šok, želodec pa je poln. Domačinom se tako zdaj ni treba več zapeljati na večerjo v Medvode ali celo v Ljubljano. Nove kranjske gostilne se veselijo tudi turisti, saj je bila do zdaj, razen italijanske picerije, ponudba kulinarike v središču Kranja precej omejena.

Takole je nedeljsko kosilo v Gostilni Ivan predstavila kulinarična navdušenka, ki svoje obiske najboljših gostiln in okusnih obrokov deli na Instagramu.

Ljubljanska pica, ki je obnorela splet in turiste: "Prišli smo samo zaradi nje!"