Kuhar razkriva trik za najbolj kremast pire do zdaj: ne kuhajte ga v vodi, ključen pa je še en dodatek ...

19. 12. 2025, 14:00 | Uredništvo
Kuhar razkriva trik za najbolj kremast pire do zdaj: ne kuhajte ga v vodi, ključen pa je še en dodatek ... (foto: Profimedia)
Profimedia

Rešitev je preprostejša, kot se zdi. 

Krompir velja za eno najbolj hvaležnih in vsestranskih živil. Uživamo ga lahko na najrazličnejše načine: pečenega, polnjenega, ocvrtega, v obliki pireja ... Težko bi rekli, da obstaja napačen način, kako jesti to priljubljeno prilogo. 

A tudi pri krompirju obstajajo triki, ki znano jed povzdignejo na povsem novo raven, piše Nova.rs. To pride še posebej do izraza pri pire krompirju, ki za marsikoga spada med dolgočasnejše različice krompirja. 

Pire krompir je presenetljivo lahko pokvariti. Če ga ne pretlačimo dovolj, ostanejo neprijetne grudice, če pa mu ne dodamo pravih sestavin, je lahko tudi popolnoma gladek pire suh in pustega okusa. Krompir sam po sebi redko ponudi res bogato aromo.

Pripravite se, 20. december tem astrološkim znakom prinaša čudeže

Kremast kot še nikoli

A če si želite pripraviti najbolj kremast in okusen pire, kar ste jih kdaj poskusili, je rešitev preprostejša, kot se zdi. Kuhar in spletni ustvarjalec Chris Colins je na družbenih omrežjih delil recept za omamno kremast pire, za katerega je ključna sestavina, ki jo dodate tik pred koncem priprave.

Colins v videu na Instagramu razkrije, da krompirja ne kuha v vodi, temveč v piščančji jušni osnovi. Ko je krompir dovolj mehak, da ga brez težav prebodemo z nožem, ga vzame iz lonca in pusti, da se kratek čas osuši na pari.

Morda vas zanima tudi:

V istem loncu nato segreje mleko in maslo – klasični sestavini, ki poskrbita za svilnato teksturo. Ko krompir vrne v lonec in ga začne nežno tlačiti, da se poveže z mlekom in maslom, sledi ključni trenutek: v pire doda cel zavojček sira Boursin.

Gre za francoski mehki sir, znan po izrazitem okusu z dodatkom česna, zelišč, soli in popra. Uporabiti je mogoče tudi druge mehke sire, a prav boursin naj bi pireju dodal posebno globino in aromatičnost.

Kuhar nato krompir tlači naprej, dokler ne postane "najbolj kremast in neverjeten pire, kar si ga lahko predstavljate". V opisu videa je zapisal še, da bi ga brez težav jedel kar samostojno, zgolj z vilicami. Popoln primer priloge, ki se s pravim dodatkom brez težav spremeni v glavno jed! 

Z ladje padel v Atlantik in preživel: Lotos Vincenc Šparovec, igralec, vojak in pomorščak, o čudežu, sreči in upanju