N. V. | 27. 9. 2023, 14:30

Ali že vse življenje kuhamo čaj narobe? Strokovnjaki razkrivajo, česa ne smemo početi pri pripravi

Profimedia

Priprava čaja je preprosta, na štedilnik pristavimo vodo, počakamo, da zavre in dodamo čaj ... No, tukaj delate veliko napako, trdijo strokovnjaki za čaj.

Profesionalni okuševalec hrane in pijače iz Anglije Martin Isark je poskrbel za pravi kaos na spletu: izjavil je, da je uporaba vrele vode pri pripravi čaja velika napaka.

"Čas je, da razbijemo mit o vreli vodi. Prevroča voda ubije najpomembnejše sestavine čaja in vse, kar vam ostane, je močan okus po suhi, osiromašeni čreslovini. Če čajne vrečke predolgo pustite v vreli vodi, čaj ne bo imel dobrega okusa," je dejal Isark. Idealna temperatura vode za kuhanje čaja naj bi bila okoli 80 stopinj Celzija.

Profimedia

Z njim se strinja lastnik čajnice Edward Eisler, ki je za Daily Mail povedal, da preprosto ne drži, da je za pripravo potrebna prekuhana voda in da je veliko vrst čajev bolj okusnih, če jih skuhamo z vodo nekoliko nižjih temperatur. Popolna temperatura vode za pripravo zelenega čaja je na primer med 50 in 65 stopinjami Celzija, trdi on.

Če niste prepričani, kako doseči idealno temperaturo, strokovnjaki predlagajo uporabo hladne vode – v povprečju se za vsakih 10 odstotkov hladne vode, ki jo dodate, vroča voda ohladi za deset stopinj.