Pozabite na moko! Ta sestavina da ocvrti ribi popolno hrustljavo skorjico (razkrit kuharski trik)

10. 7. 2025, 17:00 | Vir: Aktivni.si

To je trik, ki ga poznajo le profesionalci.

Ocvrta riba je precej kalorična in vsebuje več maščob, kakor denimo pečena riba, zato pretirano uživanje ni priporočljivo. A ko si zaželite ocvrte ribe, preizkusite ta trik, ki ga uporabljajo profesionalni kuharji.

Ne spreglejte:

Ocvrta riba je lahko pravi kulinarični užitek, a postopek priprave zahteva nekaj natančnosti. K sreči pa obstajajo triki, s katerimi si lahko olajšate delo in dosežete še boljše rezultate. Tukaj je trik, ki bo poskrbel, da bo riba še bolj hrustljava in okusna, hkrati pa ne bo vpijala odvečnega olja.

Slika iz Omiša preplavila splet. Morate videti, kaj je voznik skiroja nosil na rami

Gre za sestavino, ki nadomesti moko, mnogi pa jo že imajo v svoji kuhinji – jedilni škrob ali gustin. Ravno ta sestavina bo ustvarila nekakšno "zaščitno plast" okoli ribe, zaradi česar bo ta hrustljava, vendar ne bo vpila preveč olja in ne bo postala mastna.

Ocvrte girice
Profimedia

Za pripravo ocvrte ribe potrebujete:

  • 1 kg ribe po vaši izbiri
  • 200 g gustina
  • 3 čajne žličke soli
  • 1 čajno žličko popra
  • 1 čajno žličko česna v prahu
  • drugi začimbe po želji
  • olje za cvrtje

Postopek:

  1. Ribo narežite na kose, posolite po okusu in jo postavite v hladilnik. Najbolje je, da to storite dan prej, lahko pa tudi nekaj ur pred cvrtjem.
  2. Gustin stresite v skledo, dodajte eno čajno žličko soli, poper, česen v prahu in ostale začimbe po vašem okusu. Vse skupaj dobro premešajte.
  3. V globoko posodo nalijte večjo količino olja, da bo riba med cvrtjem lahko „plavala“ v njem. Dobro segrejte olje.
  4. Ko je olje dovolj vroče, ribje kose povaljajte v mešanici gustina in začimb, nato pa jih ocvrite do zlato rjave barve. 

S tem preprostim trikom boste pripravili okusno, hrustljavo ribo, ki ne bo preveč mastna in bo navdušila vse, ki jo poskusijo. Dober tek!

Prostor v samem srcu Ljubljane, kjer se srečujejo vse generacije – druženje do poznih ur! (FOTO)