Hrvaška gastronomija je na svetovnem kulinaričnem zemljevidu zasijala v popolnem sijaju!
V najnovejšem Michelinovem vodiču za leto 2025 je naša južna soseda prejela kar 14 Michelinovih zvezdic. Ena restavracija je prejela dve zvezdici, medtem ko jih je kar 12 prejelo eno.
Dvojne zvezdice in nove restavracije
Letošnji Michelinov vodič je postregel z nekaj dolgo pričakovanimi premiki na hrvaški gastronomski sceni. Med zvezdniško družbo sta vstopili dve novi restavraciji, kar predstavlja korak naprej za kulinariko v regiji.
Letošnja novost sta restavraciji Krug iz Splita in Cap Aureo iz Rovinja, ki sta prvič prejeli Michelinove zvezdice.
Posebno omembo si zasluži restavracija Agli Amici iz Rovinja, ki je uspela ohraniti prestižni status dveh zvezdic, kar je potrditev vrhunske kakovosti in doslednosti.
Nova gastronomska destinacija: Split
Restavracija Krug je na Michelinovo karto vstopila samozavestno in ustvarjalno. Njen koncept je odprta kuhinja, kjer so gostje nameščeni okoli 12-sedežnega pulta, kar omogoča zelo osebno strežbo. Posebno pozornost namenjajo izbiri sestavin, ki morajo biti sveže, ekološko pridelane in pridobljene od lokalnih kmetov, mesarjev in ribičev.
Nekatere sestavine zdelujejo tudi sami – od masla, kruha do vseh fermentacij, vloženih jedi in brezalkoholnih pijač na osnovi vodnega kefirja, sode ali kombuče.
Končno priznanje za rovinjski Cap Aureo
Restavracija Cap Aureo se nahaja v luksuznem Grand Park Hotelu, s čudovitim pogledom na Rovinj. V središču njihove zgodbe so izključno istrska surovine z območja do 50 kilometrov.
Chef Jeffrey Vella goste ne vodi le skozi okuse, temveč tudi skozi zgodbe krajev, pridelovalcev in narave. Meniji so strukturirani kot potovanje – gurmanska pot po regiji.
Agli Amici
Restavracija Agli Amici ostaja edina na Hrvaškem z dvema Michelinovima zvezdicama, kar je pomembno priznanje stalnosti in vrhunskosti. Nahaja se prav tako v Rovinju, v samem centru marine. Ponuja edinstveno gastronomsko doživetje z lepim razgledom na staro mestno jedro in otok sv. Katarine.
Restavracijo vodi ekipa, s chefom Emanuelom Scarello, ki ve, kako ohranjati kulinarilno doslednost, obenem pa vsako sezono ponuditi nekaj novega.
Zelene zvezdice za trajnostno kulinariko
Poleg Michelinovih zvezdic so bile letos podeljene tudi zelene Michelinove zvezdice, ki jih prejmejo restavracije z izjemnim trajnostnim delovanjem.
Med prejemnicami so:
Zinfandel’s (Zagreb)
Konoba Mate (Korčula)
Korak (Jastrebarsko)
Kristjan Staničić, direktor Hrvaške turistične skupnosti, ob tem dodaja: "Michelinovo priznanje potrjuje mednarodni ugled naše kulinarike. Veseli nas, da se naša gastronomska zgodba širi, poglablja in krepi tudi s pomočjo ustvarjalnih in trajnostnih pristopov."
Hrvaški minister za turizem in šport, Tonči Glavina, pa je ob tem poudaril: "Naši kuharski mojstri postavljajo visoke standarde in so prepoznani na globalni ravni. Hrvaška kulinarika tako postaja eden ključnih razlogov za obisk države."
Ena zvezdica in novost
Na seznamu restavracij z eno zvezdico se nahajajo sledeče restavracije:
Dubravkin put (Zagreb), Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Reka), Alfred Keller (Mali Lošinj) in Korak (Jastrebarsko).
Med izpostavljenimi novostmi velja omeniti tudi dve novi restavraciji z oznako Bib Gourmand – Konoba Pescaria (Mošćenička Draga) in K.užina (Split).
Bib Gourmand je Michelinov mož, ki si oblizuje usta in opozarja, katere restavracije zagotavljajo naboljše razmerje med kakovostjo in ceno hrane.
Posebna priznanja
Ta je Michelin letos dodatno podelil dvema posameznicama in enemu posamezniku, prejeli pa so jih:·
Gabriela Filca (Nebo by Deni Srdoč) – najboljša mlada chefinja
Vera Korak (restavracija Korak) – nagrada za storitev
Dinko Lozica (LD Restaurant, Korčula) – najboljši sommelier
S 14 Michelinovimi zvezdicami, 12 restavracijami Bib Gourmand in tremi zelenimi zvezdicami Hrvaška utrjuje mednarodno prepoznavnost, krepi pozicijo in nadaljuje svojo zgodbo kot vodilna kulinarična destinacija regije.
Novo na Metroplay: Luka Roter, magister dietetike, razkrije, kaj morate jesti, preden greste na maraton I Spar podkast