Tik pred božičnimi prazniki je Reza za Metropolitan.si delila recept za skutne štruklje — specialiteto, ki jo lahko jemo kot slano prilogo ali kot sladico.
Nekdanja radijska in televizijska voditeljica ter nepozabna napovedovalka vremena Alenka Resinovič - Reza se zadnje desetletje ukvarja s turizmom.
Kulinarične delavnice
Pod znamko Food Cool Tour Slovenija z najstarejšim sinom Luko ustvarjata tudi zasebna kulinarična doživetja — in to kar v domači kuhinji v Domžalah.
"Pred tridesetimi leti, ko sem začela svojo pot kot vremenarka na POP TV, si nisem predstavljala, da bodo moji dnevi povezani s kulinariko in turizmom," pravi Reza, ki danes neznansko uživa v tem, da naprej prenaša svoje znanje o pripravi tradicionalnih slovenskih dobrot.
Na domačih kulinaričnih delavnicah tujcem pokaže, kako se pripravijo potica, gibanica in štruklji, ob tem pa nikoli ne manjka smeha, pristne človeške topline in ustvarjanja novih prijateljstev.
Recept in način priprave skutnih štrukljev je Reza "podedovala" od svoje none. Kot nam je tudi zaupala, je trenutno v nastajanju njena knjiga oziroma kuharica, v kateri je zbrala številne dragocene recepte.
Pa začnimo s pripravo!
Sestavine za testo
"Najprej zavihajmo rokave, umijmo si roke in se lotimo izdelave testa," je pred pripravo običajno dejala nona in tega se Reza vedno drži.
Za skutne štruklje potrebujemo:
- 350 g moke
- 150 dl mlačne vode
- ščepec soli
- 3 jedilne žlice olja
- sok polovice limone
Postopek
V posodo ali na čisto delovno površino stresemo moko, jo solimo in v sredini naredimo jamico, v katero počasi zlivamo toplo vodo. Neprestano mešamo, lahko z vilico, žlico ali prsti. Vmes dodajamo limonin sok.
Testo dobro pregnetemo, da je mehko in voljno. Nikakor ne sme biti trdo in suho, saj bi v tem primeru lahko imeli težave pri naslednjem koraku, ko bomo testo vlekli. Testo oblikujemo v kroglo, ga obilno premažemo z oljem in ga postavimo pod toplo posodo, ki jo kar na pultu poveznemo čez kepo testa.
Pustimo, da počiva najmanj 1 uro, lahko tudi dlje.
Valjanje testa in nadev
Na mizo pogrnemo bel bombažni prt, ki ga redno uporabljamo pri pripravi štrukljev. Če prt peremo v pralnem stroju, nikakor ne uporabljamo agresivnih pralnih praškov. Prt potresemo z moko, ki jo z rokami enakomerno razporedimo po vsej površini. Na sredino položimo testo, ki ga prav tako potresemo z moko in ga začnemo z valjarjem počasi raztegovati.
Vedno valjamo iz sredine proti zunanjim robom. Te še posebej previdno obdelamo, da ne ostanejo preobilni. Neprestano pazimo, da se nam testo ne prijema na podlago. Ko dobimo površino premera okoli 50 cm, testo premažemo z oljem in pustimo stati nekaj minut, da si nekoliko odpočije. Na štedilnik postavimo večjo posodo z vodo in počakamo, da zavre.
Medtem pripravimo nadev:
- 70 dag nepasirane skute
- 3 žlice kisle smetane
- ščep soli
- 2 celi jajci
Vse sestavine na hitro zmešamo, a ne pretiravamo, da masa ne postane preveč tekoča. Postavimo v hladilnik, saj jajce uvrščamo med hitro pokvarljiva živila.
Vlečenje testa
Zdaj se lotimo najbolj zabavnega, a tudi najbolj zahtevnega dela, vlečenja testa. Priporočljivo je, da sodeluje vsaj še nekdo, še bolje pa kar štirje, da imamo skupaj 8 rok. Seveda ni treba poudarjati, da je treba pred tem korakom odstraniti z rok vse zapestnice, prstane in preostali nakit ter si roke temeljito umiti.
Postavimo se vsak na svojo stran mize in z rokami, najbolje z zgornjim delom dlani, ki jih premažemo z oljem, počasi vsak k sebi, vlečemo testo. Pri tem delu je potrebno biti zelo zbran, saj ne želimo, da se testo trga. No, če se to zgodi, brez panike. Preluknjani del testa enostavno zakrpamo in nadaljujemo delo.
Ko nam uspe razvleči testo precej na tanko, porežemo robove in celo površino premažemo s skutnim nadevom, a ne čisto do zunanjega roba. Začnemo zvijati štrukelj, najprej s prsti, nato pa si pomagamo s prtom. Nežno pritiskamo navzdol in zvijamo naprej, da se v zvitku ne bi delali zračni mehurčki. Ko pridemo do konca, tik ob dolg štrukelj pristavimo ožjo krpo, ki jo zmočimo in dobro ožamemo.
Po celotni dolžini štruklja jo potresemo z drobtinicami, da se nam testo kasneje ne bo prijemalo na tkanino. Zvijamo naprej, tokrat v to ožjo krpo in, ko zaključimo, dobimo dolgo rolado, ki jo povežemo s sukancem. Primemo za oba konca in previdno in počasi, da se ne opečemo, cel štrukelj položimo v slani krop.
Kuhanje
Na malem ognju kuhamo 20 minut. Mali ogenj pomeni, da bi se lahko dva kregala, ali voda vre ali ne. Ko je štrukelj kuhan, ga s prijemalko vzamemo iz vode in ga položimo na kuhinjski pult. Krpo previdno odvijemo, še posebej smo pozorni ob koncu tkanine, kamor smo posuli drobtinice.
Pred nami je izdelek za vikanje, kar pomeni, da se nam že pošteno cedijo sline. Štrukelj narežemo na poljubno velike kose, jih postavimo na servirni krožnik ali leseno desko in prelijemo z drobtinicami, ki smo jih popražili na maslu. Če bomo štruklje postregli kot sladico, pripravimo na mizo desertne krožnike z malo vilico ter sladkor in cimet.
In zakaj "štruklji na komolec"?
"Moja nonica je imela svoj komolec za merico in vedno je razvaljano testo merila s komolcem, da se je štrukelj prilegal njeni krpi. Ko je tako merila, smo ji še kot majhni otroci nagajali, da je meritve morala vedno znova ponoviti. Ampak ko so bili štruklji kuhani in jih je prinesla na mizo, so nas bile same oči in velika lačna usta," pojasni Reza.





