Okus vas bo tudi sredi jeseni spomnil na poletje ...
Nekateri prisegajo na bogate čokoladne torte, drugim so bolj všeč lahkotne sadne izbire. Za tiste, ki spadate v to drugo skupino, imamo recept, ki vas bo gotovo navdušil: osvežilna, lahkotna in kremna limonina skutina torta.
Priprava je preprosta, pečica ni potrebna, okus pa vas bo spomnil na poletje – tudi sredi jeseni. Drobno mleta piškotna osnova in svilnata krema iz sira in limone se združita v harmonično, nežno sladico, ki jo je treba le dobro ohladiti.
Sestavine
Za podlago:
- 200 g mletih piškotov (npr. Petit Beurre, Plazma ali Digestive)
- 80 g stopljenega masla
Za kremo:
- 400 g kremnega sira (sobne temperature)
- 200 ml sladke smetane (36 %)
- 80 g sladkorja v prahu
- sok 1 limone
- naribana lupinica 1 limone
- 1 žlička vaniljevega izvlečka
- 1 zavitek želatine v prahu
- 40–50 ml hladne vode
Priprava
1. Pripravite podlago:
piškote zmeljite v drobtine in jih zmešajte s stopljenim maslom, dokler zmes ne spominja na moker pesek. Dobljeno zmes enakomerno razporedite po dnu tortnega modela (22–24 cm) in rahlo pritisnite ob robove. Postavite v hladilnik.
2. Pripravite želatino:
želatino prelijte s 40–50 ml hladne vode in pustite 5 minut, da nabrekne. Nato jo nežno segrejte, da se popolnoma raztopi (ne sme zavreti). Rahlo ohladite – mora biti mlačna, ne vroča.
3. Zmešajte kremo:
v večji skledi stepite kremni sir s sladkorjem v prahu, da postane gladek. Dodajte limonin sok, lupinico in vaniljev izvleček, ter nežno premešajte. V ločeni posodi stepite sladko smetano v čvrst šlag.
4. Združite vse sestavine:
v sirno kremo postopno, po žlicah, vmešajte mlačno želatino in nato še stepeno smetano – nežno, z gibom od spodaj navzgor, da krema ostane zračna.
5. Ohladite:
kremo prelijte čez pripravljeno podlago, poravnajte površino, pokrijte in postavite v hladilnik za najmanj 4 ure (najbolje čez noč), da se torta dobro strdi.
Pred postrežbo torto okrasite s tankimi rezinami limone, naribano lupinico ali listi sveže mete.