Okusna limonina skutna torta brez peke: popolna sladica za vsako priložnost

31. 10. 2025, 10:45 | Uredništvo
Okusna limonina skutna torta brez peke: popolna sladica za vsako priložnost (foto: Profimedia)
Profimedia

Okus vas bo tudi sredi jeseni spomnil na poletje ...

Nekateri prisegajo na bogate čokoladne torte, drugim so bolj všeč lahkotne sadne izbire. Za tiste, ki spadate v to drugo skupino, imamo recept, ki vas bo gotovo navdušil: osvežilna, lahkotna in kremna limonina skutina torta.

Priprava je preprosta, pečica ni potrebna, okus pa vas bo spomnil na poletje – tudi sredi jeseni. Drobno mleta piškotna osnova in svilnata krema iz sira in limone se združita v harmonično, nežno sladico, ki jo je treba le dobro ohladiti.

Sestavine

Za podlago:

  • 200 g mletih piškotov (npr. Petit Beurre, Plazma ali Digestive)
  • 80 g stopljenega masla

Za kremo:

  • 400 g kremnega sira (sobne temperature)
  • 200 ml sladke smetane (36 %)
  • 80 g sladkorja v prahu
  • sok 1 limone
  • naribana lupinica 1 limone
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka
  • 1 zavitek želatine v prahu
  • 40–50 ml hladne vode
Virolog opozarja: Virus ptičje gripe ima vse potrebno, da sproži pandemijo

Priprava

1. Pripravite podlago:
 piškote zmeljite v drobtine in jih zmešajte s stopljenim maslom, dokler zmes ne spominja na moker pesek. Dobljeno zmes enakomerno razporedite po dnu tortnega modela (22–24 cm) in rahlo pritisnite ob robove. Postavite v hladilnik.
2. Pripravite želatino:
 želatino prelijte s 40–50 ml hladne vode in pustite 5 minut, da nabrekne. Nato jo nežno segrejte, da se popolnoma raztopi (ne sme zavreti). Rahlo ohladite – mora biti mlačna, ne vroča.
3. Zmešajte kremo:
 v večji skledi stepite kremni sir s sladkorjem v prahu, da postane gladek. Dodajte limonin sok, lupinico in vaniljev izvleček, ter nežno premešajte. V ločeni posodi stepite sladko smetano v čvrst šlag.
4. Združite vse sestavine:
 v sirno kremo postopno, po žlicah, vmešajte mlačno želatino in nato še stepeno smetano – nežno, z gibom od spodaj navzgor, da krema ostane zračna.
5. Ohladite:
 kremo prelijte čez pripravljeno podlago, poravnajte površino, pokrijte in postavite v hladilnik za najmanj 4 ure (najbolje čez noč), da se torta dobro strdi.

Pred postrežbo torto okrasite s tankimi rezinami limone, naribano lupinico ali listi sveže mete.

Nezadovoljstvo ljubljanskih stanovalcev se nadaljuje: "Kdorkoli je to načrtoval, res sovraži ..."

Novo na Metroplay: Urban Lutman  iz skupine Batista Cadillac: "Najlepše je, če lahko nekomu pomagaš v težkih trenutkih"