Ljubljanska gostilna za vse, ki imajo raje pristne domače jedi kot "Instagram burgerje" (FOTO)

27. 9. 2025, 08:00 | Ma.Po.

Že ob vstopu na njihovo dvorišče se zdi, kot da si stopil v povsem drug svet. Vse spominja na podeželje – leseni tramovi, domačnost in vonj po nedeljskem kosilu.

V osrčju Šiške, tik ob rojstni hiši slovenskega razsvetljenca Valentina Vodnika (1758–1819), našega prvega novinarja, kulinaričnega zapisovalca in avtorja znamenitih Kuharskih bukev, stoji gostilna Štalca pri Vodniku s svojo ponudbo domače hrane in prenočišč.

V Vodnikovem duhu

Gostilna z vrtom v Zgornji Šiški gostom odpre vrata v čase, ko so za mizo poleg dobre in obilne hrane največ šteli dobri pogovori in veselo druženje. Vse to lahko tudi danes doživite ob kozarcu žlahtnega vina ali osvežilnem vrčku piva, ki zaokroži prijetno vzdušje.

Stalca pri Vodniku gostilna restavracija Siska
Uredništvo

Posebnost Štalce je že od nekdaj njena močna povezanosti z zgodovino. Nekatere njihove jedi so navdihnjene z Vodnikovo prvo slovensko kuharsko knjigo iz leta 1799, to tradicijo nadaljujejo tudi aktualni lastniki. "Naše jedi, združujejo sveže sestavine oziroma vse, kar v danem letnem času ponujajo ljubljanska tržnica in okoliške kmetije," so  ob tem tudi zapisali o jedilnem listu.

Nova policijska fotografija obsojenega glasbenega mogula Seana Diddyja Combsa (FOTO)

Na njem je med toplimi začetki najti sirove štruklje Vodnikove mame, ajdovo kašo in mlad popečen sir na zelenjavi. Med glavnimi jedmi je možno izbirati med teletino po receptu Vodnikove babice s praženim krompirjem, biftekom s tartufi, kuhano govedino s hrenom in krompirjem, ter tudi obveznim ocvrtim piščancem in najrazličnejšimi vrstami rižot in rezancev.

Stalca pri Vodniku gostilna restavracija Siska
Uredništvo

Posebno mesto med jedmi imajo t.i. "Priporočila gospodarja", ki vključujejo domače rezance s tartufi, sveže ribe in hobotnico v pečici.

Njihov sladki kotiček medtem ponuja prekmursko gibanico, čarobno cimetovo zmrzlinico z bučnim oljem, čokoladni sufle in svež sorbet. Ter slasten domači jabolčni zavitek, ki vedno še dodatno podkrepi občutek domačnosti.

Eden izmed obiskovalcev je pustil komentar: "Zelo lepa, dobra in pristna slovenska domača gostilna z dušo. Takšnih gostiln, ob poplavi minimalizma in pretirane želje po vrhunski kulinariki, v Sloveniji občutno primanjkuje."

Stalca pri Vodniku gostilna restavracija Siska
Uredništvo

Vrt daje poseben čar

Gostilna sprejme do 60 gostov, v toplejših mesecih pa se ob soncu še posebej razživi prostoren zunanji letni vrt s 50 sedeži. Štalca pri Vodniku je še posebej priljubljena pri večjih družbah, ki iščejo prijeten prostor za najrazličnejša praznovanja.

Navdušena Britanka o tem, kar je videla v Sloveniji: "Neverjetno, kaj tam delajo!"

Novo na Metroplay: Podkast o vinu: Iz trte izlito I Matija Jagrič: "V Hišo vin Emino sem prišel s poslanstvom"