Čeprav Ljubljana skriva številne kulinarične bisere, eden izmed njih obiskovalcem še posebej ostane v spominu.
"Kranjska klobasa je ikonična slovenska jed, ki jo najbolje pripravijo v Klobasarni," se v spletni popotniški skupini strinjajo tujci, ki so že poizkusili to klasično slovensko specialiteto. Polna okusa, sočna in nežno začinjena – po mnenju obiskovalcev gre za pravo doživetje lokalne kulinarike.
Okus Slovenije sredi Ljubljane
Klobasarna v Stari Ljubljani ni le kraj za hitro malico. Turisti se vračajo znova in znova, saj poleg okusnih kranjskih klobas in ričeta začutijo pristno vzdušje, zgodbo o slovenski tradiciji in skrb za vsakega posameznega gosta. Kot pravijo: "Kdor pride sem, se vedno znova počuti dobrodošlega – in avtohtoni okusi, ki jih ponujajo, ostanejo v spominu še dolgo po obisku."
Mnogi tuji obiskovalci tudi priznavajo, da so se zaradi okusov in domačega vzdušja, pa tudi precej prijaznih cen za ta del mesta, sem večkrat vrnili: "Vsak dan smo komaj čakali, da spet jemo tu," so navdušeno zapisali.
Klobasarno priporočajo tudi tistim, ki ne jejo mesa: "Njihov ričet, tradicionalna slovenska enolončnica iz ješprenja in zelenjave, je prava domača tolažba v skledi."
Ure zamenjal za klobase
Za ljubljansko Klobasarno stoji zanimiva družinska zgodba. Podjetnik Stanislav Logar Stanč je na tej lokaciji prisoten že od leta 1984. Sprva več desetletij kot urar, saj je urarstvo prevzel od svojega očeta. Temu je še v gimnaziji in študentskih letih pomagal, nato pa v urarni ostal in prevzel njeno vodenje. Zgodba s kranjsko klobaso, ki jo danes skupaj z njim soustvarjata tudi njegova otroka, se je začela povsem slučajno.
View this post on Instagram
V intervjuju na Metropolitan.si je razkril: "Bilo je obdobje, ko so po televiziji in radiu govorili le še o kranjski klobasi. Če sem odprl časopis, je bil notri članek o kranjski klobasi ... Šel sem v informativni center za turiste in odprla se mi je stran, kjer piše, da mora turist v Ljubljani poskusiti kranjsko klobaso. Hoteli smo, da to postane zgodba, da se klobasa reže ročno, se pogovarjaš z ljudmi, ko jo režeš ..."
Turistična uspešnica
Razmišljali so tudi o obiskovalcih, ki ne jedo mesa, zato strežejo joto brez mesa, ričet in štruklje. Kdor pa želi klobaso, mu jo z veseljem narežejo. V začetnem obdobju so h kranjski klobasi priporočali cviček, prav tako avtohton slovenski proizvod, pa tudi teran, refošk in bela vina, kasneje pa so ponudbo razširili še na pivo.


