Tako pripravite najmehkejše buhtlje, ki se bodo stopili v ustih (in to še nekaj dni po peki!)

20. 10. 2025, 16:30 | Uredništvo
Tako pripravite najmehkejše buhtlje, ki se bodo stopili v ustih (in to še nekaj dni po peki!) (foto: TikTok/lucinaspiza/posnetek zaslona)
TikTok/lucinaspiza/posnetek zaslona

Vsi domači buhtlji so božanski, ko so sveže pečeni, a ti bodo ostali sveži še nekaj dni zatem ...

Buhtlji ali buhteljni, kot jim pravijo nekateri, sodijo med tista nostalgična peciva, ki jih povezujemo z brezskrbnimi dnevi otroštva ali počitnicah pri starimi starši. In nostalgija je zopet v trendu! Čeprav imamo danes na voljo toliko različnih receptov za inovativna ali modna peciva in slaščice, je vse bolj jasno, da nič ne premaga dobre stare klasike. 

Tako se tudi ustvarjalci kulinaričnih vsebin na družbenih omrežjih vračajo k pecivu, ki smo ga jedli v otroštvu – na profilu uporabnice @lucinaspiza smo našli recept za buhtlje, za katere avtorica pravi, da so najmehkejši na svetu, in to ne le, ko so spečeni, temveč ostanejo takšni še kar nekaj dni – če jih sploh kaj ostane. Po njenih besedah namreč ti buhtlji vsakič, ko jih speče, izginejo v sekundi.

To je torej recept za buhtlje, s katerimi boste osvojili še tako razvajene brbončice ...

Sestavine (po vrstnem redu dodajanja; vse naj bodo sobne temperature):

  • 35 g gladke moke (najbolje za vzhajano testo, lahko pa tudi navadna)
  • 170 ml mleka (z vsaj 2 % maščobe)
  • 100 g sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 20 g svežega ali 7 g suhega kvasa
  • 3 jajca srednje velikosti (če so velika, uporabite 2 cela + 1 rumenjak)
  • 1 žlička soli
  • 500 g gladke moke
  • 120 g masla
  • 20 ml olja (1 polna žlica)
Četrta nosečnost: Ana Kurnikova objavila simpatično družinsko fotografijo
@lucinaspiza NAJMEKŠE BUHTLE 🍯 SASTOJCI (po redoslijedu dodavanja), neka svi budu sobne temperature: 35g glatkog brašna (najbolje je za dizana tijesta, no može i obično) 170ml mlijeka (barem 2%mm) 170ml mlijeka 100g šećera 1 vanilin šećer 20g svježeg ili 7g suhog kvasca 3 jaja M veličine (ako su jaja velika, stavite 2 cijela + žumanjak) žličica soli 500g glatkog brašna (za dizana tijesta ili obično) 120g maslaca 20ml ulja (1 puna žlica) U lončić ulijte 170ml mlijeka i 35g brašna, stavite na vatru i stalno miješajući ukuhajte dok dobijete gustu smjesu (kao da kuhate kremu). To prebacite u zdjelu od miksera ili zdjelu u kojoj ćete ručno mijesiti (preporučam mikser), ne treba čekati da se ohladi. Ulijte preostalih 170ml mlijeka, dodajte šećere, promiješajte malo žlicom i probajte prstom da je mlaka smjesa pa dodajte kvasac. Pustite 10ak minuta da se aktivira, dodajte jaja i onda uspite brašno i sol. Upalite mikser sa kukom za tijesto ili spiralnim nastavcima te pustite da miksa 5 minuta. Nakon 5 minuta dodajte narezani, mekani maslac i ulje te sad pustite mikser da miksa 20 minuta na srednje jakoj brzini. Normalno je da je tijesto mekše i ljepljivo, takvo brioche tijesto treba biti. Nakon 20 minuta smočite ruku i mokrom rukom u zdjeli preklopite tijesto 10ak puta, pokrijte ga krpom i stavite na toplo sat vremena. Nakon sat vremena ga istresite na lagano pobrašnjenu površinu, izvaljajte i izrežite na 12-15 jednakih dijelova. Napunite punjenjem po želji i formirajte kuglice. Poredajte ih u kalup za pečenje jednu do druge, pokrijte i stavite na toplo još sat vremena. Pećnicu zagrijte na 180. Prije pečenja ih možete premazati žumanjkom s malo mlijeka za sjaj, ali nije obvezno. Pecite ih 20-25 minuta ili dok ne poprime zlatnu boju. Tople ih obilato pospite šećerom u prahu. Za najbolje rezultate ih pokrijte krpom 15 min da se prohlade. Buhtle čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i 2./3. dan ih podgrijte kako bi se maslac opustio i kako bi bile kao svježe pečene! #buhtle #kiflice #recept #kuhinja #rucak ♬ Paris Café Vibes - The Brazilians of Bossa Nova

Postopek: 

1. Zmešajte osnovo


V manjši lonček vlijte 170 ml mleka in dodajte 35 g moke. Na srednjem ognju med stalnim mešanjem kuhajte, dokler ne dobite goste, kremaste zmesi.

2. Dodajte mleko in kvas


Zmes prelijte v skledo (idealno v posodo od mešalnika). Dodajte preostalo mleko, sladkor in vanilin sladkor. Premešajte z žlico, preverite, da je zmes mlačna, nato vmešajte kvas. Pustite stati 10 minut, da se aktivira.

3. Zamesite testo


Dodajte jajca, nato moko in sol. Vklopite mešalnik s kavljem za testo ali spiralnim nastavkom in gnetite 5 minut. Nato dodajte narezano mehko maslo in olje ter gnetite še 20 minut pri srednji hitrosti. Testo mora biti mehko in nekoliko lepljivo.

4. Prvo vzhajanje


Roko navlažite z vodo, testo v posodi večkrat prepognite, pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati 1 uro na toplem.

5. Oblikovanje 


Po eni uri testo stresite na rahlo pomokano površino in ga razdelite na 12–15 enakih delov. Vsakega napolnite po želji (marmelada, čokoladni namaz, skuta …) in oblikujte kroglice. Zložite jih v pekač eno ob drugo, pokrijte in pustite vzhajati še 1 uro.

6. Peka


Pečico segrejte na 180 °C. Po želji buhtlje premažite z rumenjakom, zmešanim z malo mleka, za sijočo skorjico. Pecite 20–25 minut oziroma dokler ne dobijo zlato rjave barve. Še tople buhtlje nato bogato posujte s sladkorjem v prahu in pokrijte s krpo za 15 minut, da se rahlo ohladijo in ostanejo mehki. Hranite jih v dobro zaprti posodi in tudi drugi ali tretji dan bodo po kratkem segrevanju znova kot sveže pečeni.

Strokovnjaki za prehrano v novem podkastu Zdrava pamet razložijo mehanizme, ki vam bodo pomagali pri učinkovitem hujšanju

Novo na Metroplay: Beno Lapajne: “Nikoli ni prepozno za drugo kariero, leta so samo številka!”