Mesarja povprašajte po temu kosu mesa, ne bo vam žal: topi se v ustih, pravi jedci pa bodo nad njim čisto navdušeni!

7. 8. 2025, 20:00 | Uredništvo
Mesar z nožem v roki (foto: Profimedia)
Mesar z nožem v roki
Profimedia

Pravi "mesoljubci" prisegajo na kakovost in si raje privoščijo manj mesa, a hočejo, da je kos, ki ga zaužijejo, okusen in kakovosten.

Ko gre za meso, so preference različne: nekateri prisegajo na svinjsko meso, drugi se ne morejo upreti piščancu, spet tretji obožujejo govedino in teletino ... Okusov je toliko, kot je ljudi na tem svetu. V času, ko cene nenehno naraščajo, pa je morda bolje, če se odločamo za kakovost, ne pa za količino. Ni treba, da je meso na mizi vsak dan, a takrat, ko je, naj bo kar se da - kakovostno.

Dobro pa je vedeti, da obstaja kos mesa, ki velja naravnost za kraljevskega. Je zelo mehak, njegova tekstura je nežna, nima kosti, priprava pa je zelo preprosta - in vedno nadvse uspešna. Lahko ga pečete, polnite, pripravite v obliki medaljonov - in prav vsakič boste poželi navdušenje in pohvale kuharskih veščin. Gre za telečji file, ki velja za enega najmehkejših, najbolj cenjenih in najbolj vsestranskih delov teletine. 

Zaradi svoje fine teksture in nizke vsebnosti maščob je telečji file kot nalašč za različne načine priprave – od pečenja in dušenja do rolanja in hitre priprave na ponvi. V njem ni žilic ali odvečnih delov, zato pa se pogosto uporablja za pripravo prazničnih jedi, nedeljskih kosil in tradicionalnih specialitet, kot je polnjen telečji file, telečji medaljoni ali hitro popečeni zrezki. Meso je mehko, ima enotno strukturo, tako da ga je lahko rezati, njegov okus pa je blag. To pomeni, da je kot nalašč za kombinacijo z začimbami, omakami in nadevi. Zato ne boste zgrešili, če svojega mesarja prosite, naj vam file posebej odreže. 

Izjemno odkritje v Savi: takšne najdbe v Evropi še ni bilo

Nekaj predlogov za pripravo

Če želite klasično pečenko, je dovolj, da meso natrete s soljo, poprom, česnom, svežim rožmarinom in olivnim oljem. Počasi ga pecite v pečici pri 170 °C približno uro in pol – pokrito, zadnjih nekaj minut pa odkrito, da se naredi hrustljava skorjica.

Za polnjeno različico lahko file prerežete po sredini, ga napolnite z zelenjavo, slanino ali s sirom, ga zavijete, zavežete s kuhinjsko vrvico. Nato ga na hitro popečete z vseh strani v ponvi in pustite, da "delo" dokonča pečica.  

Če nimate dovolj časa, lahko file preprosto narežete na medaljone, debele od 2 do 3 centimetre, kose rahlo potolcite, začinite in popecite v ponvi. Medaljoni bodo pripravljeni v nekaj minutah, zraven pa se bo odlično podala gobova omaka. Seveda zraven lahko postrežete različne priloge: pečen krompir, dušeno zelenjavo, morda tudi zgolj solato ... Tisto, kar vam je pač všeč. Pa dober tek!

Ta zajtrk so v šestdesetih jedli vsi, danes pa si ga pripravijo le redki (pa vi, ga imate radi?)