Odločili so se za potezo, ki je povzročila kar krepko dvigovanje obrvi.
Zveni kar malce neresnično, a še kako drži - o tem so se razpisali britanski mediji. Restavracija La Popote v angleškem Chesiru, ki se ponaša s priporočilom Michelinovega vodiča, je namreč predstavila edinstven jedilnik, ki je posvečen samo - ustekleničeni vodi. Cene nekaterih steklenic dosegajo skorajda 22 evrov. In kako so pomislili na nekaj takega? Solastnik restavracije, Joseph Rawlins, se je povezal z Doranom Binderjem, enim od le petih britanskih sommelierjev, specializiranih za vodo, da bi zasnovala to nenavadno ponudbo. La Popote je sicer restavracija francoske visoke kuhinje.
Rawlins je pojasnil motive za to odločitev: "Preprosto smo hoteli ponuditi nekaj drugačnega, Doran je nor na vodo... voda ni samo voda," je dejal. Dodal je še, da jih je k temu koraku vzpodbudilo povečano zanimanje gostov. "Če bi bilo v tem kaj negativnega, tega ne bi naredili,« je poudaril. Kot pravi, mu je Binder ta koncept predstavil že pred tremi leti, a uresničili so ga letos - in to po degustaciji. Sommelier za vodo je jedilnik razvijal kar zadnjih sedem mesecev. Rawlins še pravi, da je cenovni razpon širok, tako da lahko "ljudje poskusijo nekaj drugačnega."
Kaj vključuje ponudba?
Vrhunske vode, seveda, ki so pridobljene po celi Evropi. Gostom so na voljo štiri negazirane in tri gazirane vode. Cene se gibljejo od 5 funtov (5,78 evra) za Binderjevo izvirsko vodo Crag Spring Water pa vse do 19 funtov (skoraj 22 evrov) za steklenico portugalske gazirane vode The Palace of Vidago.
View this post on Instagram
Kaj pravijo ljudje?
Morda bi pričakovali, da bodo enotni pri izražanju nejevolje, a na družbenih omrežjih so se pojavila deljena mnenja. Nekaterim to niti malo ni všeč, tako da niso varčevali s kritikami. "Kateri bedak bo odštel 22 evrov za steklenico vode? Smejte se in norčujte, a našlo se bo nekaj 'hipsterjev', dovolj neumnih, da to storijo! Manipulacija z neumnimi bogataši? Vsekakor se zdi, da gre za to," je zapisal eden od komentatorjev.
Spet drugim pa se je zamisel zdela zanimiva. "Kot osebi, ki ne pije alkohola, je precej naporno, ko greš v restavracijo in ti ponudijo jedilnik z alkoholom, kot da je to samoumevno. Ko naročiš brezalkoholno pijačo ali vodo, pogosto pristaneš pri otroškem meniju ali pa sploh nimaš izbire. Pozdravljam jedilnik z vodo," je sporočila druga komentatorka. Kakor koli že, dejstvo je, da je izbira vedno na gostu - tudi ko gre za naročilo vode z zasoljeno ceno.