Ta zajtrk so v šestdesetih jedli vsi, danes pa si ga pripravijo le redki (pa vi, ga imate radi?)

6. 8. 2025, 11:04 | Vir: Aktivni.si
Ta zajtrk so v šestdesetih jedli vsi, danes pa si ga pripravijo le redki (pa vi, ga imate radi?) (foto: Profimedia)
Profimedia

Preprosta jed, ki mnoge spominja na otroštvo.

Prvi spomini večine ljudi so povezani z vonji in okusi. Skoraj vsi z nostalgijo pripovedujemo o otroštvu, še posebej o jedeh, ki smo jih radi jedli. Če pomislimo na obroke v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja, so jih običajno sestavljale preproste, kmečke jedi, a v spominu mnogih so slednje veliko okusnejše, kakor specialitete v najbolj vrhunskih restavracijah.

Ne spreglejte:

Jajce s kruhom

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je bilo pomanjkanje očitno v praktično vsaki družini, vendar so gospodinje bile prave umetnice: z malo živili so znale pripraviti pripraviti najokusnejši obrok. Najpogostejši zajtrk je bil eno jajce in kos kruha, namazanega z mastjo in posutega s sladko papriko.

Kaos na vrhuncu turistične sezone: istrski biser, priljubljen med Slovenci, se duši v odpadkih

Takrat ni bilo prostora za razsipavanje, zato se skoraj nikoli ni pripravljalo več kot eno jajce. Štiri jajca in štirje kosi kruha z mastjo so bili običajen zajtrk za povprečno štiričlansko družino.

Danes vemo, da si le redki pripravijo samo eno jajce, tudi kruh z mastjo danes ni več pogosto na jedilniku.

Ste tudi vi v otroštvu jedli tak zajtrk?

Ko je oče zbolel za rakom, sem se ves čas spraševala: "Zakaj prav on?!" Rekel mi je 3 besede, ki so povsem spremenile moj pogled na situacijo