Ni vseeno, katero olivno olje kupite: s to oznako vas trgovci na veliko prinašajo okoli

2. 9. 2025, 06:00 | Uredništvo
Ni vseeno, katero olivno olje kupite: s to oznako vas trgovci na veliko prinašajo okoli (foto: Profimedia)
Profimedia

Če bi radi kupili res dobro olivno olje, bodite pozorni na več stvari, med drugim embalažo, poreklo in vonj. 

Dobra steklenica olivnega olja lahko povzdigne še tako preprosto jed, sploh če ste ljubitelj mediteranske kuhinje. Najboljše je kakopak domače, a če nimate možnosti, da bi ga pridobili, lahko tudi v trgovini najdete takšnega, ki bo vašim jedem dodal značilni okus.

Izbire je veliko, vendar ni vsako olivno olje dobro. Pri izbiri je zato smiselno upoštevati nekaj osnovnih pravil, je za New York Times poudaril Andy Baraghani, znan ameriški kuhar in kulinarični pisec. 

1. Pazite na oznake

Gotovo ne boste zgrešili, če na vašem olju piše 'ekstra deviško', saj to pomeni, da je olje neobdelano in nerafinirano. Vseeno standardi, kaj dejansko pomeni "ekstra deviško', med proizvajalci močno razlikujejo. Pomembni so sorte oljk, njihova zrelost, način predelave in shranjevanja, zato preverite še to. Po drugi strani se izogibajte oljem z napisom "lahko" ali "čisto", saj so pogosto osiromašenega okusa. 

Ko paket pred vrati postane past: "Odklenil se je nov strah"

2. Bodite pozorni na embalažo

Kakovostno olivno olje je običajno v kovinskih posodah ali temnih steklenicah, pravi Baraghani. Svetloba, še posebej UV, razgrajuje antioksidante in pospešuje oksidacijo, zaradi česar olje izgubi okus in dobi postan, 'kartonast' priokus.

Če je olje v prozorni steklenici, ga je najbolje hraniti v temnem prostoru in vedno stran od toplote. Svežina olja je bistvena – le tako se razvijejo sadni, travnati ali pikantni toni, ki dajejo jedem živahnost.

3. Preverite poreklo

Napisi, kot je 'proizvedeno v Italiji', še ne pomenijo, da so bile oljke tam tudi pridelane in predelane – lahko gre le za polnjenje. Na etiketi je priporočljivo poiskati navedbo ene same države izvora ali celo enega samega proizvajalca.

Takšno olje je običajno narejeno iz enotne serije oljk, pogosto stisnjenih že nekaj ur po obiranju. Prav ta natančnost se najbolj pokaže pri prelivih in marinadah, kjer mora olje zasijati v polnem okusu.

4. Povonjajte olje

Mnogi mislijo, da je pomembna barva olja,pa to ne drži povsem. Tudi bledo olje je lahko izrazito aromatično. Po drugi strani je pomemben vonj. Če imate možnost povonjati olje, zato to vsekakor storite. Vonj je namreč zanesljiv pokazatelj kakovosti.

Dobro olivno olje diši po svežem, zelenem, živem. Če olje vonja skoraj nima, tudi okus ne bo izrazit in ga je bolje uporabiti pri kuhanju ali pečenju kot pa za zaključni preliv. Če pa olje diši postano, voskasto ali žarko, ga je najbolje zavreči. In še nasvet: olivno olje je najbolje porabiti, dokler je sveže. Nenazadnje bo, če je res kakovostno, iz kuhinjske omarice izginilo precej hitreje, kot bi si mislili.

Vojska 2567 m pod gladino morja naletela na osupljivo odkritje: kar je ležalo zraven, šokiralo tudi najbolj izkušene

Novo na Metroplay: Eden največjih slovenskih podjetnikov Igor Akrapovič: zakaj mu pravijo fanatik in kakšna je cena uspeha