N. V. | 1. 4. 2024, 06:00

Izboljša delovanje črevesja, znižuje sladkor in krvni tlak: brez konkurence je to najboljši zajtrk na svetu

Profimedia

Že po tednu dni boste začutili, da se vam prebava normalizira in da telo pridobiva energijo.

Oves je eno najbolj zdravih žit na svetu. Čeprav ga danes uživamo (pre)malo, pa so ga naši predniki redno vključevali v prehrano.

Ovsena kaša, kot jo poznamo danes, ni niti približno to, kar bi morali jesti. Predelani ovseni kosmiči niso zdravi. Najbolj zdravo je, da kupite cel oves, ga zmeljete in iz te moke naredite kašo z dodatki po lastni izbiri.

Prava domača ovsena kaša je neverjetno hranljiva. To polnozrnato živilo lahko pomaga pri izgubi teže, povrne zdrav holesterol, ponuja odlično izbiro vlaknin in še več.

Prava domača ovsena kaša je neverjetno zdrava.

Prava domača ovsena kaša je neverjetno zdrava.

Profimedia

Tukaj je še pet najbolj očitnih razlogov, zakaj je dobro vsako jutro začeti dan s tem zajtrkom:

1. Izboljša delovanje črevesja

Vlaknine v ovsu pomagajo čistiti črevesje in spodbujajo zdravo prebavo. Pomagajo tudi izboljšati splošno zdravje prebavil, saj poskrbijo, da hrana v pravem času pride tja, kamor mora.

2. Neguje zdravje srca

Raziskave dokazujejo koristi ovsenih kosmičev za zdravo srce in zmanjšano tveganje za bolezni srca, kot je koronarna srčna bolezen. Antioksidanti in zdrave vlaknine v ovsu so odlična izbira za zajtrk za tiste, ki morajo znižati raven slabega holesterola.

3. Zmanjšuje tveganje za nastanek raka debelega črevesa

Raziskave, ki so bile izvedene na 2 milijonih Evropejcev, so pokazale, da lahko visoka raven prehranskih vlaknin prepreči nastanek raka debelega črevesa. Da bi se izognili tej neprijetni bolezni, jejte čim več ovsenih kosmičev.

4. Znižuje krvni tlak

Neka raziskava je pokazala, da ima lahko redno uživanje ovsenih kosmičev za zajtrk enak učinek kot jemanje zdravil za visok krvni tlak. Ovseni kosmiči pa so le pomoč pri zniževanju krvnega tlaka in ne smejo nadomestiti zdravil.

5. Uravnava krvni sladkor

Primarne topne vlaknine v ovsu, znane kot beta glukan, se ob zaužitju delno raztopijo v vodi in v želodcu tvorijo gosto snov, ki ima močne zdravstvene koristi. Ena od glavnih prednosti te vlaknine je njena sposobnost, da pomaga znižati raven sladkorja v krvi in ​​zmanjša odpornost proti inzulinu pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2, poroča Krstarica.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel