N. V. | 31. 10. 2023, 06:00

4 razlogi, zakaj vam ozimnica propada: profesionalni kuharji so odkrili, kje ste se zmotili

Profimedia

Ste prepričani, da ste naredili vse prav?

Priprava ozimnice je v polnem teku, številni so že zavihali rokave in vložili prve kozarce kislih kumaric, paradižnikovega soka in marmelad. Zagotovo se je pa je že vsak, ki pripravlja ozimnico, vsaj enkrat soočil s težavo: recimo paradižnik se je po konzerviranju hitro pokvaril, še preden je prišla zima. To je znak, da delate nekaj narobe ... Vrhunski kuharski mojstri so razkrili, katere štiri napake naredi večina ljudi pri pripravi paradižnikove ozimnice.

Profimedia

1. Uporaba prezrelega sadeža

Zrele paradižnike uporabljajte samo v solatah. Takšni plodovi niso primerni za pripravo ozimnice.

2. Slaba sterilizacija kozarcev

Če so kozarci slabo umiti, se lahko v njih zadržujejo mikrobi. Škodljivi mikroorganizmi bodo povzročili fermentacijo paradižnika. Da bi se izognili tveganju tega pojava, je pomembno, da je umivanje kozarcev izvedeno temeljito.

3. Uporaba vode iz pipe za "namakanje"

Voda iz pipe ni priporočljiva za namakanje, vedno je bolje uporabiti ustekleničeno vodo, vendar jo pred tem prekuhajte.

Profimedia

4. Slabo umit paradižnik

Če zelenjavo slabo umijete, se delci umazanije znajdejo v tekočini za vlaganje in aktivirajo proces fermentacije. Zelenjavo je najbolje oprati večkrat in jo nežno zdrgniti z gobo, priporočajo na portalu Magazin Novosti.rs. Med pranjem je pomembno, da paradižnik skrbno presejemo: poškodovane ali gnile plodove zavrzite.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol