Preprost trik s papirjem za peko, na katerega prisegajo profesionalni kuharji – prihranil vam bo čas in živce

28. 9. 2025, 10:01 | Uredništvo
Preprost trik s papirjem za peko, na katerega prisegajo profesionalni kuharji – prihranil vam bo čas in živce (foto: Profimedia)
Profimedia

S tem trikom boste skrajšali čas peke, izboljšali okus jedi in se izognili mukotrpnemu čiščenju ...

Papir za peko ima v kuhinji več vlog, kot si mislimo. Profesionalni kuharji ga namreč pogosto uporabljajo tudi na nekoliko neobičajen način: namesto klasične rešetke ga položijo kar na dno pečice.

To je preprost, a učinkovit trik, saj pečenje neposredno na dnu pečice omogoča intenzivnejši in enakomernejši prenos toplote. Hrana se peče hitreje, toplota kroži učinkoviteje, rezultat pa je hrustljava skorja in sočna notranjost – ravno tisto, kar si želimo pri pici, kruhu, pečeni perutnini ali zelenjavi.

Čeprav je pečico priporočljivo segreti na visoko temperaturo (okoli 250 °C), je pomembno preveriti, ali ima vaša pečica na dnu prezračevalne odprtine. Če jih ima, ta metoda za vas ni primerna, piše Nova.rs.

Morda vas zanima tudi:

Meso lahko "vzgojite" tudi doma. Potrebujete jajce, brisačo in izotonični napitek

Papir za peko ne poskrbi le za hrustljavost: vašo pečico bo zaščitil tudi pred mastnimi madeži, sokovi in ostanki hrane. Tako se preprečijo neprijetne vonjave, čiščenje pa je veliko lažje. Hrana se hkrati ne dotika neposredno vročih kovinskih delov, zato je manj možnosti za prežganino ali nezaželeno škropljenje maščobe.

Pa še to: ker je hrana bliže viru toplote, se površina hitreje karamelizira in dobi bogatejši okus. To je še posebej dragoceno pri peki zelenjave, mesa ali testa – povsod tam, kjer želimo kombinacijo hrustljave zunanjosti in mehke notranjosti. Ni naključje, da številni vrhunski kuharji prisegajo na to tehniko, kadar želijo doseči popolno zlato skorjico.

Skratka: s papirjem za peko na dnu pečice boste skrajšali čas peke, izboljšali okus jedi in se izognili mukotrpnemu čiščenju. Dovolj razlogov, da ga preizkusite že ob naslednjem kulinaričnem podvigu.

Izjemno odkritje v srcu Kranja navdušilo zgodovinarje: razkrilo je napeto, skoraj filmsko zgodbo!