V mnogih domovih je to klasično kosilo, toda ali ga znate pripraviti tako, da bo piščanec karseda okusen?
Pečen piščanec sodi med klasična kosila, ki so z različnimi prilogami v številnih gospodinjstvih na mizi vsaj enkrat mesečno. A tudi če ga pripravljate redno, se vam morda včasih zgodi, da ne izpade tako dobro, kot ste si zamislili.
Še posebej neprijetno je, če je piščanec presuh. Vendar pa se lahko temu izognete s preprostim trikom, ki bo poskrbel, da bo meso sočno, kožica pa hrustljava, poroča Zagreb.info.
Sestavine:
- 1 cel piščanec
- sol in začimbe po želji (npr. rdeča paprika, poper, česen v prahu, malo olja ali masla)
- zobotrebci
Priprava:
V manjši posodi zmešajte sol in začimbe po želji. Dodate lahko tudi malo olja ali stopljenega masla, da bo skorjica bolj hrustljava. Z rokami začimbe vtrite po celem piščancu, od zunaj in od znotraj. Vzemite zobotrebce in po koži prebodite celega piščanca – posebej na prsih in stegnih. Zobotrebci naj med peko ostanejo v mesu. Piščanca položite v pekač ali ognjevarno posodo. Pečico segrejte na 200 °C in pustite, da se ogreje približno 10 minut. Piščanca nato postavite v pečico in pecite približno 1 uro in 15 minut (če je večji, do 1,5 kg, lahko tudi 1 uro in 30 minut).
Morda vas zanima tudi:
- Kako speči popolnega piščanca v pečici? S pomočjo preverjenih in preprostih trikov: tako bo koža hrustljava, meso pa sočno
- Kuharji opozarjajo: teh delov piščanca raje ne jejte, čeprav so mnogim najokusnejši
Po pol ure pečenja ga vzemite iz pečice in prelijte s sokom, ki se nabere na dnu pekača – to ga bo zmehčalo. Nato ga vrnite v pečico in nadaljujte s peko. Ko je pečen, bi morala biti kožica zlato rjava in hrustljava.
Če niste prepričani, ali je pečen, meso ob stegnu prebodite z zobotrebcem. Če izteče bister sok, je pečen; če je sok rožnat, ga za nekaj minut vrnite v pečico. Ko ga vzamete ven, ga pustite stati 10 minut, preden ga narežete, da sokovi ostanejo v notranjosti in meso ostane sočno. Postrezite s pečenim krompirjem in solato.