Uredništvo | 21. 10. 2024, 08:45

Profesionalni kuharji na dnu pečice vedno uporabljajo papir za peko (ko boste videli, zakaj, ga boste tudi vi)

Profimedia

Uporaba papirja za peko na dnu pečice je preprost trik, ki pa ga uporabljajo celo profesionalni kuharji.

Morda se sliši nenavadno, vendar je uporaba papirja za peko na dno pečice eden od trikov, ki ga uporabljajo celo profesionalni kuharji. In to z dobrim razlogom. Če se želite s svojimi kuharskimi dosežki približati profesionalnim rezultatom, so poleg talenta in ljubezni do kuhanja ključni tudi majhni triki, ki lahko naredijo veliko razliko.

Eden takih trikov je odstranitev rešetke in uporaba papirja za peko neposredno na dno pečice pri termični obdelavi hrane. Pečico je treba segreti na visoko temperaturo, priporočljivo na okoli 250 stopinj Celzija. Pomembno pa je preveriti, ali ima vaša pečica prezračevalne odprtine na dnu, saj v tem primeru ta tehnika ni primerna.

Toda zakaj je vse to sploh koristno? Peka neposredno na dnu pečice omogoča intenzivnejši in enakomernejši prenos toplote. Toplota na dnu pečice bolje kroži, zato se hrana peče hitreje in bolj enakomerno, kar je še posebej primerno za jedi, kot so pica, kruh, pečena perutnina ali zelenjava. Pri teh jedeh je ključnega pomena doseči popolno hrustljavo skorjo, kar je veliko lažje doseči s pečenjem na dnu.

Profimedia

Papir za peko pa ni koristen le zaradi kuhanja. Vašo pečico ščiti tudi pred maščobo, sokovi in ostanki hrane, kar močno olajša čiščenje in preprečuje neprijetne vonjave, ki lahko nastanejo zaradi zapečenih ostankov. Poleg tega preprečuje neposreden stik hrane z vročimi kovinskimi deli pečice, kar zmanjšuje tveganje, da bi se hrana zažgala ali maščoba brizgala vsepovsod.

Dodatna prednost peke na dnu je tudi, da je hrana bližje viru toplote, kar omogoča hitrejšo karamelizacijo in bogatejši okus. To je še posebej pomembno pri peki zelenjave, mesa ali testa – torej pri jedeh, kjer želite hrustljavo zunanjost in sočno notranjost. Profesionalni kuharji prav na tak način pogosto dosežejo tisto zlatorjavo, hrustljavo skorjico, ki je na srednji rešetki težje dosegljiva.

Skratka, peka na dnu pečice s papirjem za peko omogoča boljše rezultate, krajši čas peke in manj stresa pri čiščenju. Kar nekaj pozitivnih razlogov, kajne?