Preden zadiši po ražnjičih in mariniranih perutničkah, je treba rešetke pripraviti na novo sezono. In čeprav se to sliši predvsem kot mukotrpno drgnjenje, obstajajo triki, ki delo opravijo hitreje, lažje in celo brez kemikalij. Rešitev se morda skriva tam, kjer je nikoli ne bi pričakovali ..
S pomladjo in prvimi toplimi vikendi se je tudi pri nas začela prava sezona peke na prostem. Slovenci, ki slovijo po ljubezni do dobrega žara, mesa, zelenjave in druženja na vrtu, že množično segrevajo svoje "roštilje" in pripravljajo piknike. Naslednja runda je pred vrati, prihaja vikend ...
A še pred prvim čevapčičem na razbeljeni kuharski površini se mnogi znajdejo pred manj zabavnim opravilom: čiščenjem zarjavelih in umazanih rešetk, ki so čez zimo oziroma zgolj od prejšnjega vikenda čakale v kleti, na terasi ali na balkonu.
Presenetljivo pa za čiščenje ni treba posegati po dragih specialnih čistilih. Rešitev se lahko skriva že v kuhinjski omarici. Med ljubitelji žara vse bolj kroži trik s sestavino, ki jo sicer prej povezujemo z burgerji kot s čiščenjem - kečapom!
Ta paradižnikov preliv lahko presenetljivo učinkovito raztopi rjo na rešetki. Postopek je enostaven: kečap se nanese na rjaste dele, pusti delovati nekaj časa, nato pa zdrgne s krtačo. Če imate pri roki čebulo, jo lahko izkoristite še za en preprost trik. Polovico čebule nataknite na vilico in z njo zdrgnite vročo rešetko. Sok, ki se ob tem sprosti, tvori paro, ki raztopi maščobo in ostanke hrane, hkrati pa deluje naravno in brez kemikalij.
Za konec pa še en domač nasvet za tiste, ki jim je po zadnjem pikniku ostalo malo piva. Namesto da ga zlijete stran (ali po grlu ...), ga lahko prav tako uporabite za čiščenje rešetke za žar. Kislost in mehurčki pomagajo zrahljati zapečeno umazanijo, še posebej na rešetkah iz nerjavečega jekla. Zdaj torej ni več izgovorov: žar očistite s tem, kar imate že doma, in se podajte v sezono piknikov pripravljeni in predvsem z bleščečimi rešetkami.