Poklicna pekarka razkrila svojo skrivnost: "Kruh pripravim takole, testa skorajda ni treba gnesti, okus pa je božanski"

11. 11. 2025, 17:30 | Uredništvo
Ženske v pekarni (foto: Profimedia)
Ženske v pekarni
Profimedia

Dolgoletna poklicna pekarka je natančno pojasnila, kako sama speče kruh. Če si ga tudi vi pogosto spečete doma, vam bodo njeni namigi prišli še kako prav.

"Pripravljam ga že leta in še nikoli me ni razočaral. Poleg tega ima malo sestavin in predstavlja bolj zdravo različico domačega kruha," pravi pekarka.  "V svetu, polnem zapletenih kruhov iz droži, se včasih rada vrnem k osnovam – k dišeči, preprosti štruci iz polnozrnate moke. Moj najljubši kruh je pripravljen iz mešanice bele in polnozrnate moke, z dodatkom grobo mletega ječmenovega slada, včasih pa tudi ovsenih kosmičev. Moj recept je izjemno preprost – ne zahteva veliko gnetenja ali ‘prepogibanja’ testa," piše pekarka Sofi Harris za Express. 

"Pripravljam ga že leta in nikoli ni spodletel. Ima malo sestavin in predstavlja bolj zdravo različico domačega kruha. Za ta recept boste potrebovali pekač za kruh s prostornino približno 900 g," je še zapisala.

Sestavine:

  • 500 g moke za kruh (320 g polnozrnate + 200 g bele)
  • 7 g suhega kvasa
  • 1 čajna žlička soli (ali ½ čajne žličke grobe morske soli)
  • 2 žlici blagega olivnega olja
  • 1 žlica medu
  • 300 ml tople vode

Preberite še:

Angola z redom časti posthumno odlikovala Josipa Broza Tita

Priprava:

V večji skledi zmešajte obe vrsti moke. Na eno stran dodajte kvas, na drugo sol – to je pomembno, saj neposreden stik soli lahko uniči kvas. V vrč nalijte 300 ml tople vode, dodajte olje in med ter rahlo premešajte (med se ne rabi popolnoma raztopiti). Tekočino vlijte v moko in nežno mešajte, dokler se sestavine ne povežejo v testo. Ko se testo združi, ga gnetite z rokami vsaj 12 minut.

Ko testo postane gladko, ga prenesite v naoljen pekač za kruh, rahlo posujte z moko in pokrijte s prosojno folijo. Pustite, da vzhaja približno 1 uro, dokler se količina ne podvoji. Medtem segrejte pečico na 200 °C. Pecite kruh 32–35 minut, dokler ne dobi zlatorjave skorje. Po peki pustite kruh v pekaču nekaj minut, da se rahlo ohladi, nato ga previdno vzemite ven in postavite na rešetko, da se popolnoma ohladi. Dober tek!

Preizkusila je vse možne načine shranjevanja kruha, samo eden je dobil najvišjo oceno: kruh je ostal svež 2 tedna