Uredništvo | 22. 1. 2024, 07:00

Odlična sladica, s katero so se sladkali v Jugoslaviji (recept)

Profimedia

Navdušila vas bo s sočnostjo, odličnim okusom in tudi preprosto pripravo.

Sladica, znana pod imenom 'policajac torta', je bila nekoč priljubljen posladek v nekdanji Jugoslaviji. Gre za božansko čokoladno torto, pripravljena pa je iz povsem običajnih in vsakdanjih sestavin. Sestavljajo jo plasti rahlega biskvita, premazanega s sočno čokoladno kremo, obogateno z mletimi orehi ali lešniki, za piko na i pa je torta na koncu premazana še z bogato čokoladno kremo.

Policajac torta

Policajac torta

Facebook/Haber.ba

Torta je najboljša, ko malo 'odleži', zato je najbolje, da jo pripravite dan pred serviranjem. Poglejte, kako jo pripravite: na Okusno.je so razkrili recept.

Sestavine za biskvit: 

  • 4 jajca
  • 24 žlic sladkorja
  • 26 žlic mleka
  • 24 žlic moke
  • 5 žlic kakava
  • 1 pecilni prašek

Sestavine za nadev:

  • 1 liter mleka
  • 200 gramov sladkorja
  • 200 gramov čokolade za kuhanje
  • 250 gramov masla
  • 250 gramov mletih orehov ali mletih praženih lešnikov

Sestavine za kremo:

  • 250 mililitrov sladke smetane za stepanje
  • 200 gramov čokolade

Priprava:

V posodi zmešamo moko, pecilni prašek in kakav. Jajca in sladkor dobro premešamo, da dobimo penasto, svetlo rumeno kremo. Dodamo mleko in nadaljujemo z mešanjem na najnižji hitrosti. Dodamo moko, pomešano s kakavom in pecilnim praškom, ter na hitro premešamo na najnižji hitrosti, da dobimo enotno maso brez grudic. 

Dno okroglega modela s snemljivim obodom (premera 25 centimetrov) rahlo namastimo z maslom in obložimo s peki papirjem. Vanj vlijemo polovico biskvitne mase in jo z lopatko pogladimo po površini. Biskvit pečemo v predhodno ogreti pečici na 190 stopinj Celzija 25–30 minut. Postopek ponovimo z drugo polovico biskvitne mase.

Pustimo, da se oba biskvita dobro ohladita na kovinski rešetki. Ohlajena biskvita vodoravno prerežemo na pol, da dobimo štiri oblate.

Za pripravo nadeva v lonec vlijemo mleko in mu dodamo sladkor. Pristavimo na kuhalnik in segrevamo, da mleko zavre. V vroče mleko stresemo na koščke narezano čokolado. Temperaturo znižamo in mešamo toliko časa, da se vsa čokolada stopi. Zatem dodamo na kocke narezano maslo in mešamo, da se maščoba stopi in poveže s kremo. Na koncu primešamo še mlete orehe ali lešnike. Krema, ki jo na koncu dobimo, je precej tekoča.

Dno in obod modela, v katerem smo pekli biskvit, obložimo s peki papirjem, nato pa vanj položimo prvi oblat in ga prelijemo s tretjino pripravljenega nadeva. Čez položimo drugi oblat in ga prelijemo s tretjino nadeva. Slede tretji oblat, ki ga prelijemo s preostankom nadeva. Na vrh položimo še zadnji, torej četrti oblat. Zadnji oblat z rokami nežno pritisnemo ob nadev, da se vse plasti povežejo med seboj, nato pa torto čez noč shranimo v hladilnik.

Za pripravo kreme, s katero bomo torto dekorirali, najprej segrejemo sladko smetano in z njo prelijemo na koščke narezano čokolado. Počakamo 1-2 minuti, da se čokolada stopi, potem pa nežno premešamo, da dobimo povsem gladko čokoladno zmes. Kremo čez noč shranimo v hladilnik, da se dobro ohladi, naslednji dan pa jo dobro premešamo z mešalnikom, da naraste ter postane rahla in puhasta.

Ohlajeno torto odstranimo iz modela in jo serviramo na lep krožnik ali pladenj. Po vrhu in ob strani jo premažemo s pripravljeno kremo. Po želji torto pred serviranjem še dodatno dekoriramo s čokolado, lešniki/orehi, čokoladnimi mrvicami ...

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol