V Pordenone se vrača kulinarični festival, ki z izbranim slogom združuje znanje o hrani in razkriva zanimive tradicije fermentacije. Festival bo potekal od 3. do 5. oktobra.
Festival Pordenone ArtAndFood predstavlja edinstveno priložnost za spoznavanje izbranih izdelkov in za srečanje s priznanimi strokovnjaki s področja gostinstva, ki soustvarjajo eno najbolj dinamičnih območij Furlanije - Julijske krajine. Gre za dogodek, ki v ospredje postavlja kulinarično odličnost ter bogastvo krajev v nam najbližji italijanski regiji.
View this post on Instagram
Festival kulinarične kakovosti
Projekt so predhodno predstavili v ljubljanskem U-hotelu na Miklošičevi, kjer so pokazali, kaj vse nas čaka v Furlaniji. Obenem pa so toplo povabili slovenske goste, da naj jih obiščejo.
Na srečanju so sodelovali tudi italijanski veleposlanik v Sloveniji Giuseppe Cavagna, direktor ICE/ITA Ljubljana Giacomo Ricciotti ter Cristiana Basso, namestnica generalnega sekretarja Gospodarske zbornice Pordenone-Udine, ki dogodek tudi organizira. Skupaj z umetniškim direktorjem Gabrielejem Giugo, ki je predstavil tridnevni festival v Pordenonu, sta slaščičar Stefano Venier in mojster čokolade Fabrizio Facca, v spremstvu legende slaščičarstva Danila Freguje, obiskovalcem pripravila degustacijo pravih poslastic, navdihnjenih s temo 2025 "Fermentacije".
View this post on Instagram
Danilo Freguja (prvi levo) velja v Italiji in širše za "mojstra mojstrov slaščičarstva", na letošnjem festivalu Pordenone ArtAndFood pa sodeluje kot svetovalec.
Mojster čokolade Fabrizio Facca je na ljubljanskem predstavitvenem dogodku pripravil štiri vrhunske pralineje iz izbranih sestavin pordenonskega območja (od lešnikov iz San Quirina, do medu in smokve Caneva), združene s čokolado, rumom in limono.
Slaščičar Stefano Venier je medtem predstavil štiri izvirne recepte: dve mousse sladici (bela čokolada z maraskami ter mlečna čokolada s hrustljavim dodatkom), panna cotto s streuselom in gozdnimi sadeži ter lešnikov piškot s kremastim bergamotom.
Pokušanje v plemiških palačah
Mesto, ki bo leta 2027 postalo italijanska prestolnica kulture, na svež in ustvarjalen način združuje kulinarično umetnost, tradicijo in inovativnost območja. Središče letošnje izdaje in dogodkov, ki se bodo odvijali v plemiških palačah in najbolj očarljivih kotičkih mesta, bo "svet fermentacij". Med drugim se bodo izvajale degustacije in delavnice, ki bodo poglobile razumevanje fermentacijskih procesov.
Na festivalu Pordenone ArtandFood ne bodo manjkali dogodki s področja umetnosti, kulture in turizma, ki jih usklajuje Občina Pordenone: od bogate umetniške dediščine do zgodovinskih tradicij, sejmov, glasbe in razstav do srečanj.
View this post on Instagram
Posebej velja izpostaviti razstavo "Icons of Art 2025" v Muzeju umetnosti v palači Ricchieri, v sodelovanju s Šolo mozaikistov Furlanije, ter razstavo fotografinje Inge Morath v Galeriji Bertoja. Razstave bodo na ogled tudi v Naravoslovnem muzeju in v Mestni knjižnici.
V sklopu Palače stripa bo na ogled razstava "Il segno di Magnus. Od Alana Forda do Texa" ter vrsta delavnic za otroke in mladino (brezplačne, ob predhodni prijavi).