Jeseni in pozimi so pogosta družinska praznična druženja, takrat pa se na mizi znajdejo tudi razne nasitne solate. Pogosto je to prav francoska, a zdaj so številni navdušeni nad balkansko različico.
Francoska solata je (skorajda) neizogibna, ko gre za jesensko-zimske zabave in družinska srečanja. Lepo se ujame z raznimi mesninami in siri, z opečenim kruhkom in krekerji. A v zadnjem času je dobila "hudo" konkurenco. Gre za nekakšno balkansko kulinarično verzijo bogate in nasitne solate, ki osvaja s svojim okusom in sestavinami.
To je tako imenovana vlaška solata, ki je preprosta za pripravo, njen okus pa navdušuje tudi zahtevne jedce. A pozor: je prava "kalorična bomba", zato je ne gre pojesti prav veliko. Še najbolje bo, če jo postrežete kot predjed v družbi kruha in kakšnega koščka okusne suhe salame. Sestavine je mogoče nabaviti v bolje založenih trgovinah, priprava pa je zelo preprosta - in niti približno tako dolgotrajna, kot je priprava francoske solate.
Za vlaško solato boste tako potrebovali te sestavine:
- 300 g feta sira
- 250 g pečenih rdečih paprik
- 2 trdo kuhani jajci
- 100 g mesnate slanine
- 50 g majoneze
- 1 pekoča paprika (po želji)
- česen v prahu (po okusu)
Preberite še:
- Ko je govora o francoski solati velja, da je najboljša le domača
- Zeljna solata, ki bo obnorela vaše brbončice: strokovnjaki pravijo, da gre za jed, ki se ji ni mogoče upreti
- VIDEO: Izbrskali smo način, kako si najhitreje in učinkovito pripravite solato za na pot
Priprava:
Pečene rdeče paprike očistite in narežite na kocke. Slanino narežite na kocke in jo popražite, da postane hrustljava. V globljo posodo dajte feta sir in ga z vilico zdrobite. Dodajte narezano pečeno papriko in vse skupaj premešajte. Nato dodajte drobno narezana kuhana jajca, ponovno premešajte, potem dodajte majonezo in popraženo slanino. Vse dobro premešajte. Česen v prahu dodajte po okusu in poskusite, ali je treba solato dodatno soliti. Če imate radi pekoče, dodajte drobno narezano pekočo papriko. Solato prestavite v posodo s pokrovom in jo postavite v hladilnik za najmanj dve uri pred postrežbo. Dober tek!