Ko se poletje poslovi, pridejo na mizo jedi, ki pogrejejo želodec, srce in dušo. Med njimi je zagotovo nekaj, kar naše babice zelo dobro poznajo - mi pa smo malce pozabili na to.
Včasih se je ta jed našla v vsaki hiši, a dandanes ni več tako. Mogoče jo je dobiti v nekaterih restavracijah in ko jo zagledamo na jedilnem listu, se marsikomi kar zasvetijo oči. No, nekateri jo še zdaj pripravljajo, a večinoma se zdi, da je nekako malce odrinjena na rob. Govorimo o krompirjevih oziroma belih žgancih. Ta preprosta, a okusna jed se je včasih kuhala, preden se je šlo delat na njivo, saj je bila zelo hranljiva.
Čeprav po sestavinah beli žganci morda spominjajo na njoke, je okus belih žgancev povsem drugačen. Če ste imeli priložnost videti, kako so jih nekoč pripravljale babice, ste zagotovo opazili, da so zelo enostavni za pripravo, a zahtevajo nekaj več moči. In kako jih pripravite? Narezan krompir se najprej skuha v slani vodi, nato pa se v isti vodi pretlači kot pire krompir. Postopoma se dodaja moka in na majhnem ognju dolgo meša z leseno kuhalnico. Ko je krompirjevo testo kuhano, se oblikujejo žličniki. Lahko se prelijejo s kislo smetano, lahko pa se popečejo na svinjski masti z malo slanine ali čebule. Bele žgance si mirno privoščimo kot samostojno jed, zraven lahko jemo samo zeleno solato.
View this post on Instagram
Recept za dve porciji
Potrebovali boste:
- 4 srednje velike krompirje,
- vodo za kuhanje,
- sol,
- 550 g moke,
- maščobo za praženje.
Priprava:
Krompir olupite in narežite na rezine ali kockice. Dajte ga v lonec, posolite in dodajte toliko vode, da prekrije krompir. Ko se zmehča, ga skupaj z vodo, v kateri se je kuhal, pretlačite s tlačilko za krompir. Lonec postavite nazaj na štedilnik in ob stalnem mešanju počasi dodajajte moko. Dobro premešajte, da dobite trdo zmes, ki mora biti trša kot klasičen krompirjev pire. Žgance nato zajemajte z žlico, da se lepo oblikujejo. Dajte jih v ponev, na vročo svinjsko mast, ki ste jo predhodno razpustili. Pecite jih, dokler ne dobijo hrustljavo skorjico. Na koncu jih lahko potresete z nasekljanim peteršiljem. Dober tek.