Zaradi tega osupljivo okusnega italijanskega sendviča bodo gostje trkali na vaša vrata: za uspešno pripravo je ključen le en trik

5. 8. 2025, 09:00 | Uredništvo
Fotografija je simbolična. (foto: Profimedia)
Fotografija je simbolična.
Profimedia

K popolni izkušnji doprinese tudi postrežba sendviča z nekaj olivami ali kozarcem prosecca. 

Bi radi očarali družino ali goste in pripravili sendvič, ki bo prav takšnega okusa, kot bi ga kupili v najboljši sendvičarni sredi Italije? Ni tako težko, kot se zdi. 

Trik je namreč v tem, da mortadelo in burrato (ali mocarelo) pred sestavljanjem 10-15 minut pustite na sobni temperaturi, da razvijeta polno aromo in mehkejšo teksturo, nato pa sledite preprostemu receptu. K popolni izkušnji, piše Zagreb.info, doprinese tudi to, da ga postrežete z nekaj olivami ali kozarcem prosecca.

Sestavine (za 2 sendviča):

  • 2 fokači ali 2 čabati (vsaka po približno 100–120 g)
  • 200 g mortadele (najbolje tanko narezane)
  • 100 g burrate ali mocarele (narezane na rezine)
  • 2 žlici drobno sesekljanih pistacij
  • pest rukole ali mlade špinače
  • 1-2 žlički oljčnega olja
  • po želji: nekaj kapljic limoninega soka ali balzamičnega kisa

Priprava:

1. Kruh rahlo popečete na suhi ponvi ali v pečici, da postane zunaj hrustljav.
2. Spodnji polovici prerezanih kruhkov pokapljajte z malo oljčnega olja.
3. Na vsako polovico položite rezine burrate ali mocarele in jih posujte s sesekljanimi pistacijami.
4. Dodajte rukolo ali mlado špinačo.
5. Pokapljajte z malo oljčnega olja in, če želite, z nekaj kapljicami limoninega soka ali balzamičnega kisa.
6. Pokrijte z zgornjo polovico kruha in postrezite takoj.

Reportaža: sladoledna misija v srcu Ljubljane
Po potresu v Rusiji izbruhnilo 6 vulkanov. Se odpira ognjeni obroč?