Marsikdo je v zagati, ko gre za izbiro shranjevanja kruha, zato so tovrstni preizkusi še kako dobrodošli.
V številnih domovih velja kruh za enega od osnovnih živil: uživamo ga za zajtrk, marsikdo si za kosilo pripravi okusen sendvič, kot nalašč je za hitro večerjo s kakšnim namazom. A žal je tako, da to živilo ne zdrži prav dolgo, saj lahko že čez kakšen dan ali dva postane trd ali začne plesneti. Zato se je novinarka portala The Kitchn lotila posebnega testa - preizkusila je sedem priljubljenih načinov shranjevanja in rezultati so kaj kmalu pokazali, da sta najboljša dva načina.
Za potrebe raziskave je uporabila isti tip kruha, in sicer Arnold Country Style White Bread. Tako je dobila primerljive rezultate. Vsak hlebec je imel enak rok trajanja, kruh pa so v dveh tednih vsak dan preverjali: vzeli so eno rezino, da bi simulirali dejansko domačo uporabo. Merila so bila svežina (videz, tekstura in okus po dveh tednih) ter praktičnost načinov (preprostost, dostopnost in trajnost). Učinkovitost načinov shranjevanja so ocenjevali z lestvico od 1 do 10.
1. Papirnata vrečka – 2/10
Hranjenje kruha v papirnati vrečki se je izkazalo za najmanj uspešen način. Čeprav je okolju prijazna, je kruh ostal svež le tri do štiri dni. Po enem tednu je bil skoraj neužiten, po dveh popolnoma trd. Primerna je le, če kruh nameravate pojesti isti dan.
2. Papirnato-plastična vrečka – 3/10
Gre za vrečke, ki jih pogosto uporabljajo pekarne in omogočajo, da se kruh vidi od zunaj. A poleg tega, da jih je težko dobiti, so se izkazale le malenkost boljše od čistega papirja, saj je kruh hitro izgubil vlago in svežino.
3. Zamrzovanje – 5/10
Kruh v zamrzovalniku se seveda ohrani najdlje, vendar ima to svojo ceno: tekstura in okus po odmrzovanju nista več enaka, kruh pa je treba skoraj vedno popeči pred uživanjem. Dobra izbira le, če želite podaljšati rok trajanja, ne pa ohraniti svež okus.
4. Škatla za kruh – 6/10
Klasična kovinska škatla se je izkazala za dobro rešitev, čeprav ne popolno. Po dveh tednih so bile rezine rahlo suhe, a še vedno užitne. Slabost pa je, zavzame precej prostora in prepušča zrak, kar pospešuje izsuševanje.
5. Hranjenje v hladilniku – 8/10
Kruh, shranjen v plastični vrečki na spodnji polici hladilnika, je ostal svež celih 14 dni. Slabost je, da zavzame prostor in da je kruh hladen, vendar gre sicer za zelo učinkovito metodo, zlasti za daljše shranjevanje.
6. Ovojnica iz čebeljega voska – 9,5/10
Večkrat uporabne ovojnice iz čebeljega voska so presenetile z odličnimi rezultati. Kruh je ohranil vlago in svežino, obenem pa je lepo izgledal na kuhinjskem pultu. Edina slabost je, da je bilo treba ovoj včasih močno pritisniti, kar je lahko deformiralo rezine.
Preberite še:
- Vaš kruh hitro splesni? Rešitev je zelo preprosta in na dosegu roke (nasvidenje, težave!)
- Kupujete narezan in pakiran kruh? Potem morate vedeti tole, morda se boste pošteno zamislili
- Ta izdelek iz Lidla je dobil odlične ocene, številni ga obožujejo, njegova cena pa izjemno nizka
7. Originalna plastična embalaža – 10/10
To je pravzaprav najpreprostejši in najboljši način, saj je dobil tudi najvišjo oceno. Kruh, ki je ostal v svoji originalni plastični vrečki, zaprti in shranjeni v omari stran od svetlobe, je bil tudi po dveh tednih mehak, dišeč in brez znakov vlage ali plesni. Novinarka je ob tem zapisala, da domneva, da proizvajalci plastičnih vrečk teh blagovnih znamk to testirajo v laboratorijih, saj to potrjujejo rezultati. :
Tako je raziskava portala The Kitchn pokazala, da je najboljša rešitev tudi najbolj preprosta - kruh pustite v originalni plastični embalaži, ali pa ga - če hočete delovati trajnostno - zavijte v ovoj iz čebeljega voska. Vsi ostali načini vam bodo vzeli precej prostora in zgolj pospešili sušenje kruha.