N. Vo. | 9. 2. 2024, 07:00

Revolucija krofov z manj kalorijami in več vlakninami: naše babice bi se prijele za glavo

Profimedia

Ali smo priča krofovski revoluciji, ki naše drage stare mastne krofe potiska v kot?

Te puhaste okrogle radosti, ki so nas spremljale skozi otroštvo, ko je bila največja skrb, ali bo marmelada brizgnila na srajco ali neposredno v usta. To so bili časi, ko so naše babice v kuhinji gnetle, valjale in cvrle z ljubeznijo in maščobo, ki jo danes večina fitnes trenerjev ne bi podprla. 

Živimo v času, ko se krofi vse manj cvrejo v olju in namesto tega plavajo v cvrtnikih na zrak kot astronavti v breztežnostnem prostoru. Babičini recepti za krofe, zapisani na porumeneli papir, so zamenjale digitalne verzije, ki obljubljajo manj kalorij in več vlaknin. Pirina in polnozrnata moka, chia semena in veganski nadevi iz svežega sadja so novi aduti v igri, ki preoblikujejo to tradicionalno sladico v nekaj, kar lahko uživamo brez slabe vesti.

Poleg teh možnosti se pojavljajo tudi veganski krofi, ki izključujejo živalske izdelke, krofi s sladili naravnega izvora, kot je javorjev sirup, in celo krofi brez glutena, ki omogočajo uživanje tudi tistim z občutljivostjo na gluten. Z uporabo alternativnih mok, kot so mandljeva, kokosova ali ovsena moka, preizkušamo nove okuse in teksture, ki jih pri tradicionalnih receptih ne najdemo.

Poiskali smo nekaj takšnih načinov priprave krofov za vse tiste, ki bi novim trendom radi dali priložnost.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord