Sladoled je zagotovo nekaj, kar si privošči skoraj vsak. A postavlja se vprašanje: vemo, kaj jemo?
Nanj je jasno in glasno odgovorila turistična vodnica iz Rima oziroma Italije, dežele, ki slovi po svojih okusnih sladoledih. Sicer se sladoled dandanes proizvaja po vsem svetu, a italijanski "gelato" še posebej slovi po kakovosti, tradiciji in bogatem, kremnem okusu.
A kot je opozorila vodnica, tudi tamkajšnji sladoledarji uporabljajo različne trike, da bi prihranili pri sestavinah, in turiste preprosto prinesli naokrog. Tako je na družbenih omrežjih hitro zaokrožil posnetek, na katerem vodnica razkrije nasvete, s pomočjo katerih boste lahko kaj hitro prepoznali pravi italijanski sladoled. Kot pravi, je na prvem mestu posoda. Ta mora biti ravna, včasih pa imajo na njih tudi posode, tako da vam sladoleda niti ne pokažejo.
Potem še razkrije, kaj se dejansko skriva za velikimi kupi sladoleda, ki jih je mogoče videti v vitrinah. Sicer delujejo privlačno, toda ... “Če kaj takega vidite, je vprašanje, kaj v resnici želijo doseči? Pustiti vtis oziroma impresionirati. A v resnici sladoled stepajo tako, da naraste in se napolni z zrakom, zvečer pa spet upade. Torej dobesedno plačujete zrak," je bila odločna.
View this post on Instagram
Poudarja, da je treba biti posebej pozoren na te tri okuse:
-
"Sladoled z okusom banane mora biti bele barve, nikakor rumene, saj ne jemo lupine. Vem, da se to sliši precej očitno, a veliko ljudi misli, da mora biti bananin sladoled rumen."
-
"Sladoled s pistacijo mora imeti zemeljsko zatemnjen odtenek, nikakor ne svetlo zeleno fluorescentnega."
-
"Sladoled z okusom mete je narejen iz izvlečka mete, ki daje nežno svetlo zeleno barvo, nikakor pa ne fluorescentne, ki sveti v temi."
Doda še, da je treba biti previden, če se znajdete v slaščičarni, ki ponuja preveč okusov. “Obstaja ena blizu Panteona, ki jih ima 150. Nemogoče je, da bi bili vsi domače izdelave, zagotovo so industrijski,” opozarja. Lahko samo dodamo, da so njeni nasveti res dragoceni. Morda je dobro obiskati kakšne preverjene ponudnike, pri katerih smo lahko prepričani, da bomo res dobili tisto, kar ponujajo. In to ne velja samo za Italijo - tudi za Slovenijo in Hrvaško. V vročih dneh se je res težko upreti slastnemu sladoledu, a raje se vedno prepričajmo, da vemo, kaj jemo (in kaj plačamo).