Se lahko pire krompir pripravi vnaprej, nato pa samo pogreje? Tukaj je pravi odgovor na vprašanje, ki si ga postavljajo številni

2. 12. 2025, 19:00 | Uredništvo
Pire krompir z zrezkom in gobicami (foto: Profimedia)
Pire krompir z zrezkom in gobicami
Profimedia

Gre za jed, ki je zelo okusna in je odlična priloga, a številni se znajdejo v dilemi, ko gre za pogrevanje.

To je vprašanje, ki je v predprazničnem času še kako aktualno, saj marsikdo načrtuje družinsko srečanje. Ker je december tradicionalno mesec, ko imamo malce več obveznosti - razni zaključki, poslovna srečanja v službah, nakup daril za najbližje - si doma skušamo stvari čim bolj poenostaviti, tudi ko gre za kuhanje.

Veliko jedi pripravimo vnaprej, ko gre za pire krompir, pa smo malce neodločni. Čeprav se mnogi bojijo, da bo pogret krompirjev pire suh in lepljiv, poznavalci pravijo, da je lahko ob pravem triku enako kremast in okusen kot sveže pripravljen. Letos lahko na seznam jedi, ki jih lahko pripravite prej, brez skrbi dodate tudi priljubljeni pire krompir, piše portal Simply Recipes.

Koliko časa lahko pire krompir počaka?

Julia Hallman, lastnica specializirane trgovine in gostinskega obrata Formaggio Kitchen, je delila svoje nasvete za postrežbo bogatega, kremastega pireja, ki je bil pripravljen že več dni prej. Pravi, da lahko popolnoma kremast pire krompir pripravite tudi do tri dni vnaprej. Po pripravi ga je treba prestaviti v hermetično zaprto posodo, pustiti, da se popolnoma ohladi, nato pa hraniti v hladilniku do dneva postrežbe.

Danes se odpira nova, močna era: tri znamenja so v ospredju

Preberite še: 

Glavni nasvet Julie Hallman za pire, ki bo kremast tudi po pogrevanju, je dodajanje večje količine tekočine. Odvisno od recepta je to lahko mleko, pinjenec, smetana, maslo ali katerakoli kombinacija mlečnih izdelkov, ki jih imate radi. Trik je, da pire pripeljete do konsistence mehkejšega sladoleda. "Moral bi obdržati obliko, hkrati pa se zlahka oblikovati," poudarja. Ker se pire medtem, ko ga shranimo in ko ga pogrevamo izsušuje, dodatna tekočina zagotavlja, da ostane popolnoma kremast.

Kako ga pogrejemo?

Za pogrevanje pire razporedite v enakomernem sloju v plitvejši pekač, da se čim hitreje in enakomerneje segreje. Pred tem ga lahko še posujete s parmezanom, nato pa ga postavite v pečico, segreto na 175 °C. Čez slabe pol ure bo pripravljen za strežbo. Če vas skrbi, da bi se kljub dodatni tekočini izsušil, ga lahko pokrijete z aluminijsko folijo. Pred postrežbo ga še premešajte. Dober tek!

Kdaj je treba pozimi jesti večerjo? Besede strokovnjakinje so še kako utemeljene, svetuje, da zadnji dnevni obrok pojemo ob tej uri