To so najbolj podcenjene evropske kulinarične destinacije (pozabite na opevane italijanske in francoske kraje!)

19. 5. 2025, 06:00 | L. PA.
To so najbolj podcenjene evropske kulinarične destinacije (pozabite na opevane italijanske in francoske kraje!) (foto: Profimedia)
Profimedia

Manj izpostavljene točke so pogosto tiste, ki kulinarično najbolj presenetijo. 

Ko nekdo omeni "raj za gurmane", zelo verjetno – če govorimo izključno o Evropi – pomislite na katero od slovitih italijanskih mest (Rim! Firence! Bologna!), na Burgundijo v Franciji, ki tudi nasploh slovi po visoki kulinariki in odličnih sirih, na mediteranske okuse grških otokov ali, če je za vas pojem dobrega obroka kaj mesnega, na prestolnice bližnjih balkanskih držav. 

Če gurmanstvo jemljete resno, je zelo mogoče tudi to, da si tudi vnaprej izberete restavracijo z michelinovimi zvezdicami na drugem koncu Evrope, ki bi jo radi obiskali, in preostanek počitnic splanirate šele potem, ko je to urejeno. Toda kaj, če bi malo pogledali izven svojih okvirjev?

Nova raziskava, ki jo je pripravil letalski prevoznik Icelandair, je analizirala več kot 30 manjših krajev v bližini nekaterih najbolj obiskanih evropskih mest (London, Reykjavík, Rim, Dublin in Barcelona) in pokazala, da so prav manj izpostavljene točke pogosto tiste, ki kulinarično najbolj presenetijo.

Zvečer Dalmacijo stresel še en potres: "Močan tresljaj"

To so najboljši kulinarični skriti dragulji Evrope, za katere morda res še niste slišali, a izstopajo po povprečni oceni restavracij in zanimanju za lokalne jedi. Dokazujejo tudi, da za edinstvene okuse ni vedno treba daleč – le nekoliko stran od množic.

Preberite še:

Wicklow, Irska

Južno od Dublina se nahaja obmorsko mestece Wicklow, znano po naravnih lepotah in trajnostni kulinariki. Regija slovi po lokalno pridelani jagnjetini, sirih, morskih sadežih in ekoloških jabolkih. Ljubitelji jabolk bodo tu prišli na svoj račun, saj lahko obiščejo bližnji sadovnjak ali si ogledajo proizvodnjo jabolčnika, ostali pa se lahko ustavijo v pubu s tipičnimi irskimi enolončnicami. Povprečna ocena restavracij je 4,63, poroča oaltravelnetwork.com, najpogosteje iskana lokalna jed pa apple crumble (jabolčni drobljenec). Poskusiti velja tudi irsko enolončnico, boxty (krompirjeve palačinke) in jabolčne kolače.

Bagnoregio, Italija

Ja, Italija je na seznamu, a velja namesto njenih kulinaričnih središč tokrat pozornost nameniti manj izpostavljenemu mestu, znanem po srednjeveški arhitekturi, ki se nahaja v italijanski regiji Lacij. Ponaša se z domačo pašto (najpogosteje iskana jed je cacio e pepe, testenine s sirom in poprom), oljčnim oljem, zorjenimi siri in suhomesnatimi dobrotami.

Jedi temeljijo na svežih, sezonskih sestavinah in so pogosto postrežene z vinom frascati. Povprečna ocena restavracij je 4,58, poskrbite pa, da boste poskusili lokalne sire in salame, testenine z omako iz piščančje drobovine in lešnikove sladice.

Vík, Islandija

Majhna vasica na jugu Islandije se ponaša z lokalno pridelano zelenjavo, kot so krompir, repa in korenje, ter z ribjimi specialitetami, vključno z lososom, polenovko in severnim morskih listom. Priljubljene jedi vključujejo dušene juhe, skyr, jagnječjo obaro in lokalne slaščice. Poskusite ribe, tradicionalno jagnječjo juho, imenovano kjötsúpa, in plokkfiskur (ribji pire), ki je tudi najpogosteje iskana lokalna jed. Povprečna ocena restavracij je 4,50.

Whitstable, Velika Britanija

To obalno mestece jugovzhodno od Londona je pravi raj za ljubitelje školjk. Ostrige, školjke, raki in kozice so pogosto postrežene z vrčkom lokalnega piva. Če želite res dobiti predstavo o okusu tega kraja, poskusite ostrige, po katerih je Whitstable še posebno znan, pogače scones, ribe z ocvrtim krompirjem (znameniti fish and chips). Za posladek si lahko privoščite klasični angleški 'cream tea' z domačimi kolački in zgoščeno smetano. Povprečna ocena restavracij tu je 4,41.

Sitges, Španija

Sitges leži med Narodnim parkom Garraf in Sredozemskim morjem. Kljub bližini Barcelone, ki je oddaljena le 35 minut vožnje, za razliko od preoblegane prestolnice Katalonije ponuja mirno vzdušje, živahno umetniško sceno in izvrstno kulinariko.

Povprečna ocena restavracij je tako 4,40, lokalni ponos pa je fideuà, različica paelle s testeninami namesto riža. Poleg tega se v priporočilih najpogosteje znajdejo kroketi (croquetas), ki so najbolj iskana lokalna jed, in sveži morski sadeži.

Znano podjetje, ki je postreglo z revolucionarno idejo, se je sesedlo samo vase: razglasili stečaj in zaprli svoja vrata