Brez paradižnika si marsikdo ne predstavlja poletja.
Paradižnik osvaja na prvi pogled s svojo čudovito barvo in bogato teksturo. Lahko si ga pripravimo v solati, iz njega je mogoče narediti odlične omake, prileže se pa tudi kot priloga k ribjim in mesnim jedem. Zato ne čudi dejstvo, da ga poleti najdemo na številnih domačih mizah. A kuharji imajo prav poseben trik, kako še izboljšajo njegov okus. Ne glede na to, ali ga uporabimo v solatah, sendvičih ali klasični caprese solati z mocarelo in baziliko, zrel paradižnik prinaša edinstven svež in sladek okus - ta pa je lahko še bolj intenziven.
A vrhunski kuharji po vsem svetu se ne zanašajo le na sol in olivno olje, da bi iz paradižnika izvlekli največ okusa. Namesto tega uporabljajo nepričakovan, a skupen skrivni dodatek – kis. Stephen George, glavni kuhar restavracije Number Nine v sklopu posestva Chapel House Estate v Ramsgateu, tako poudarja: "Večina ljudi uporablja sol, a ta izvleče preveč vode in izgubi se sladkost. Jaz uporabljam jabolčni kis."
Poleg jabolčnega kisa kuharski mojstri pogosto izberejo tudi rdeč vinski kis. Connon Robson, glavni kuhar priljubljene italijanske restavracije Bar Gigi, trdi, da rdeče vinski kis popolnoma preobrazi okus paradižnika: "V kombinaciji s kakovostnim ekstra deviškim olivnim oljem doda potrebno kislost in svežino," poudarja Robson. Podobno mnenje ima tudi kuhar Justin Tsang, ki izpostavlja, da prav ta kislost popolno uravnoteži naravno sladkost paradižnika.
Ključja je prava izbira sorte (z dodatki)
Poleg izbire kisa kuharski mojstri priporočajo tudi klasične dodatke, kot so groba sol in visokokakovostno olivno olje. Pomembno je tudi izbrati pravo sorto paradižnika za posamezno jed:
-
Beef paradižnik: idealen je za burgerje.
-
Češnjev (cherry) paradižnik: odlično se poda k burrati, feti, mocareli, sveži meti in citrusom
-
Paradižnik vrste Roma in Plum: najboljši za omake, skupaj s česnom, timijanom, inčuni in semeni komarčka.
-
Paradižnik Heritage: priporočljiv z balzamičnim kisom, olivnim oljem in močnimi začimbami, kot sta bazilika in origano.
-
Paradižnik piccolo: majhen in sladek, odlično se poda k svežemu origanu, rdeči in beli čebuli ter močnim kisom.