Skrivnost odlične bolonjske omake je v tej nepričakovani sestavini, Italijani to že dolgo počnejo

1. 10. 2025, 17:00 | Uredništvo
Bolonjska omaka s špageti (foto: Profimedia)
Bolonjska omaka s špageti
Profimedia

Številni jo naravnost obožujejo in pogosto pripravljajo, saj je v "družbi" testenin prava poslastica.

Bolonjska omaka je tudi pri nas zelo priljubljena, saj jo imajo radi tako mladi kot malce manj mladi. Tisti, ki se nad njo navdušujejo, si prizadevajo izboljšati okus - in to je vsekakor vedno mogoče doseči s kakšno sestavino, na katero morda ne bi niti pomislili. No, pred kratkim je na svetovnem spletu zaokrožila nevsakdanja trditev, in sicer, da je skrivnost popolne bolonjske omake košček temne čokolade.

Če tako trdi italijanska mama ...

Digitalni ustvarjalec Matteo Salvatori, ki skupaj z Emilijanom vodi priljubljeni profil @lionfieldmusic in pogosto razbija mite o domnevnih italijanskih tradicijah, se je odločil preveriti to trditev: tako, da je povprašal svojo mamo. Vprašal jo je: "Si kdaj dodala košček čokolade v omako za testenine?" Odgovorila mu je z gladkim ne: nikoli je ni uporabila v omaki za testenine, nato pa dodala: "Ampak v bolonjsko lahko gre. Dodaš košček temne čokolade, da je manj kisla. To gre."

@lionfieldmusic I feel betrayed! #lionfieldmusic #comedy #pasta #italian ♬ Che La Luna - Louis Prima

Temna čokolada v Italiji ni neznana sestavina, saj jo že dolgo uporabljajo v različnih tradicionalnih jedeh. Je kot nalašč za bolonjsko omako, saj zmanjša kislost paradižnika, zaokroži okuse in poveže vse sestavine. Rezultat je omaka svilnate teksture in bogatejšega okusa. Zadostovala bo že majhna količina, ena kocka ali ena do dve žlici naribane čokolade. Dodate jo ob koncu kuhanja, približno 15 minut prej, preden je jed gotova. Na ta način se čokolada stopi, vendar ne prevlada nad okusom jedi, temveč le poudari naravne arome mesa, čebule, paradižnika in začimb.

Znanstveniki prvič ustvarili zarodke iz kožnih celic. "To spreminja pravila starševstva"

Strinjajo se tudi uporabniki

Matteovo razkritje je sprožilo plaz odzivov na družbenih omrežjih. Številni so bili presenečeni, drugi pa so potrdili, da gre za star kuharski trik. "Mehičani dodajajo kakav v chilli, da poudarijo okus," je zapisal en uporabnik. "Ko pražiš meso za ragu, dodaš žličko temnega kakava. Meso se popolno karamelizira, okus omake pa se ne spremeni," je potrdil drugi.

Če bi tudi vi radi poskusili odlično omako z dodatkom čokolade, je tukaj še recept:

Sestavine:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 čebula (drobno sesekljana)
  • 2 stroka česna (stisnjena)
  • 1 korenček (drobno nariban ali sesekljan)
  • 1 steblo zelene (opcijsko)
  • 500 g mlete govedine (lahko tudi mešanica s svinjskim mesom)
  • 150 ml suhega rdečega vina
  • 400 g paradižnikove pulpe ali pelatov
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
  • sol, poper, origano, timijan ali bazilika (po okusu)
  • 1 košček temne čokolade (5–10 g) ali 1 žlica ribane temne čokolade (vsaj 70 % kakava)
  • 200 ml jušne osnove ali vode (po potrebi)
  • 1 žlička sladkorja (če je omaka preveč kisla) 

Postopek:

  • Priprava zelenjave
    V večji ponvi segrejte olivno olje in na njem na srednjem ognju popražite čebulo, česen, korenček in zeleno, dokler se ne zmehčajo.
  • Dodajanje mesa
    Dodajte mleto meso in ga dobro prepražite, da se zapeče in razpade na drobne koščke.
  • Deglaziranje z vinom
    Vlijte vino in pustite, da alkohol izhlapi (približno 5 minut).
  • Dodajanje paradižnika
    Primešajte paradižnik, koncentrat in začimbe. Po potrebi dodajte sladkor, da omaka ni preveč kisla.
  • Kuhanje
    Omako pokrijte in kuhajte na nizkem ognju vsaj 45 minut do ene ure, občasno premešajte. Po potrebi dolijte malo vode ali jušne osnove.
  • Dodatek temne čokolade
    Približno 15 minut pred koncem kuhanja dodajte košček temne čokolade in premešajte. Čokolada se bo raztopila in lepo povezala okuse, ne da bi prevladala.
  • Postrežba
    Omako postrezite s testeninami po izbiri (priporočamo tagliatelle ali špagete) ter posujte z naribanim parmezanom.
Veste, po kom se pravzaprav imenuje čokolada Milka? Morda vas bo presenetilo, gre za to znano damo s prostorov bivše Jugoslavije