N. V. | 11. 6. 2024, 14:44
Najbolj zdrava riba na svetu: vključite jo v svoj tedenski jedilnik (boljša je od lososa)
Je prava zakladnica beljakovin in vitaminov.
Veliko ljudi ceni njen okus, malokdo pa ve, da ima številne koristi za zdravje. Govorimo o skuši. Vsebuje veliko beljakovin, nenasičenih maščobnih kislin in mineralov. Je nizkokalorična riba. Da bi dobili dnevni vnos kalorij, bi morali pojesti približno 700 gramov rib, poroča Krstarica.
Dragocene sestavine skuše
Skuša vsebuje veliko beljakovin in maščob – beljakovin je v povprečju 18 gramov in se absorbirajo trikrat hitreje kot beljakovine v govedini, običajna količina maščobe pa je 13 gramov. Dragocene sestavine skuše so tudi minerali. Vsebuje kalij, fosfor, fluor, žveplo, cink, klor in natrij. To so zelo koristni mikroelementi. Ta riba tudi vsebuje celoten spekter vitaminov skupine B. Ima visoko koncentracijo vitamina B12 in vitamina PP.
Skuša ponuja številne koristi za zdravje
Zaradi velike količine nenasičenih maščobnih kislin je skuša dragocena hrana, saj je polna antioksidantov. Ti pomagajo krepiti celične membrane organizma, ki se borijo proti številnim boleznim, vključno z onkološkimi. Zaradi maščob in nenasičenih maščobnih kislin je prav tako zelo koristna za možgane, kožo in lase.
Vitamin B pomaga pri sintezi DNK in sodeluje pri presnovi maščob. Pogosto uživanje skuše uravnava krvni sladkor, pomaga prebavnemu sistemu in krepi živčni sistem. Pomaga pri tvorbi hemoglobina in nasičenosti s kisikom.
Kemična sestava skuše prav tako blagodejno vpliva na zdravo rast in razvoj otrok in mladostnikov. Pravzaprav zagotavlja celotno vitalnost organizma, zato jo uživajte vsaj enkrat na teden.