Sladica, ki vas bo navdušila – bolj zdrava različica palačink brez moke, mleka in olja

6. 2. 2025, 06:00 | Uredništvo
Sladica, ki vas bo navdušila – bolj zdrava različica palačink brez moke, mleka in olja (foto: Profimedia)
Profimedia

Hmm, morda to na prvi pogled deluje nekoliko "sumljivo", a so take palačinke dejansko zelo okusne in težko se jim je upreti.

Lepo je začeti dan s kakšno sladico, kajne? Zlasti če je takšna, ki ne potrebuje dolgotrajne priprave. Odlična izbira so palačinke - toliko boljša, če poznate recept za bolj zdravo in super hranljivo različico. Recept za palačinke običajno vsebuje moko, a mogoče jih je pripraviti tudi brez nje. Za tovrstne palačinke potrebujete samo tri sestavine ter malce maščobe za peko. V samo nekaj minutah si boste tako pripravili okusen zajtrk, poln hranilnih snovi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elizabeth (Lilly) Assender (@foodie_lilly)

Tako pripravljene palačinke lahko obogatite z raznimi nadevi, odlične bodo z domačo marmelado, lahko pa si "privoščite" in dodate malce več kakava, cimet, stopljeno temno čokolado ... Pustite domišljiji (in vašim brbončicam) prosto pot.

Potrebovali boste:

  • 2 zreli banani
  • 2–4 velika jajca
  • 4 žličke kakava v prahu

Priprava:

Banane narežite na manjše koščke in jih zmiksajte v blenderju, da dobite gladko maso. Dodajte jajca in kakav, nadaljujte z mešanjem, dokler masa ne postane enotna. Nato segrejte ponev in jo malce namastite z maslom ali oljem. Z zajemalko vlijte maso v ponev in pecite, dokler ne dobi zlato rjave barve. Palačinko obrnite in jo specite še na drugi strani.

Tedenski horoskop (4. - 10. 8.): Kdo bo najbolj izpostavljen

Praktični namigi za še bolj rahle palačinke

Take so še najbolj okusne, kajne? Zato so namigi, kako pripraviti takšno maso, zelo dobrodošli:

  • Beljake stepite posebej: Jajčne beljake ločite in jih stepete v sneg, nato jih nežno vmešate v maso in palačinke bodo bolj puhaste.
  • Ne pozabite dodati pecilnega praška ali ščepca sode bikarbone, tudi to je odličen trik za bolj puhasto maso.
  • Ponev naj bo dobro segreta, a ne prevroča. Pecite palačinke na srednji temperaturi, da se spečejo enakomerno  in brez prežganih robov.
Hrustljav in sočen burek iz 3 sestavin: pripravili ga boste v hipu (recept)