Ne boste se ji mogli upreti: osvežilna limonina sladica iz le štirih sestavin, ki je popolna za pomlad in poletje

6. 4. 2025, 06:00 | Uredništvo
Ne boste se ji mogli upreti: osvežilna limonina sladica iz le štirih sestavin, ki je popolna za pomlad in poletje (foto: TikTok/alessandrabrontsema)
TikTok/alessandrabrontsema

Gostje vaših spomladanskih ali poletnih piknikov in vrtnih zabav ne bodo navdušeni le nad njenim okusom, temveč tudi videzom ...

Osvežilna, lahka in nežno kremasta  – lemon posset, kar bi lahko najenostavneje prevedli kot "limonina krema", je sladica, ki vas bo s svojo preprostostjo in popolnim ravnovesjem med sladkim in kislim osvojila že ob prvem grižljaju. 

Če jih postrežete v izdolbenih polovicah limon, pa gostje spomladanskih ali poletnih piknikov in vrtnih zabav ne bodo navdušeni le nad okusom, temveč tudi nad malimi umetninami na krožnikih. Pri čemer se vam sploh ni bilo treba pretirano potruditi ...

Klasika britanske kulinarike

Limonina krema po poročanju portala Zadovoljna.rs izvira iz Anglije in ima izjemno dolgo tradicijo, ki sega vse do srednjega veka.
 Prvotno je šlo za topel napitek iz mleka in vina ali piva, ki se je skozi stoletja preoblikoval v to, kar poznamo danes: bogata, svilnato kremasta sladica iz sladke smetane, limone in sladkorja.
In najboljši del? Za pripravo potrebujete samo štiri osnovne sestavine.

Sestavine:

  • 500 ml sladke smetane za stepanje (min. 30 % maščobe)
  • 150 g sladkorja
  • Sok in naribana lupinica 2 večjih limon
  • 2–3 dodatne limone za serviranje (uporabimo njihove polovičke)
  • Ščepec soli
  • Po želji: malo vaniljevega ekstrakta ali naribana bela čokolada za dekoracijo.
@alessandrabrontsema It’s officially spring so it’s lemon season in my book! 🍋 these Lemon Possets are so yummy and so easy to make. You can make them with or without a brûlée top! Recipe inspired by @adrianna + @agoodtable 🫶🏼 INGREDIENTS: - 8 lemons, halved long ways with pulp scooped out - 16 ounces heavy cream (2 cups) - 2/3 - 3/4 cup granulated sugar (depending on how sweet you want it) - Zest from 1 lemon - 8 tablespoons lemon juice DIRECTIONS: 1. In a small saucepan, bring cream and sugar to boil over a medium-high heat, stirring until sugar dissolves. Reduce heat to medium, and boil 3 minutes, stirring constantly, adjusting heat as needed to prevent mixture from boiling over. Remove from heat. 2. Stir in lemon juice and zest and let sit for 5 minutes to cool. 3. Pour the mixture into the halved lemons. Place them on a cutting board or a cupcake pan and place them in the fridge to chill, at least 3 hours. 4. To brûlée them, add a teaspoon of sugar to the top in an even layer. With a kitchen blow torch, caramelize the top. Serve immediately. #lemon #lemondessert #easydessert #fruit #italian #lemons #fyp #lemonposset ♬ Sounds of the Natural forest in the Morning - Saymon Cleiton & Sons da Natureza

Priprava:

1. Prepolovite limone po dolžini in jih previdno izdolbite, tako da dno ostane celo in da ohranite lupinaste 'skodelice'. Postavite jih na krožnik ali pekač s peki papirjem, če se polovičke majejo, pa jim previdno odrežite nekaj dna, da bodo stabilne.
2. Pripravite kremo: v kozici zmešajte smetano in sladkor. Segrevajte na srednje močnem ognju in občasno premešajte. Ko zavre, zmanjšajte ogenj in pustite rahlo vreti še 3 minute ob stalnem mešanju.
3. Odmaknite kozico z ognja. Dodajte naribano lupinico limon, sok in ščepec soli. Dobro premešajte in pustite, da se mešanica nekaj minut ohlaja.
4. Napolnite limonine polovičke:
 kremo previdno prelijte v pripravljene limonine skodelice.
5. Postavite v hladilnik in pustite, da se strdi – vsaj štiri ure, še bolje čez noč.
6. Tik pred postrežbo okrasite z belo čokolado, svežimi lističi mete, kandirano limono ali nežnim posipom sladkorja v prahu.

Če se vam med pripravo zdi, da je krema preredka, nič hudega – hlajenje jo bo čudežno spremenilo v svilnato, čvrsto sladico.
 Če želite še bolj svež okus, pa lahko kombinirate limono in limeto.

Kakšno solato kupujete? Če se pogosto odločate za to različico, je previdnost še kako na mestu!