Slivovi cmoki, kot so jih delale naše babice: tako se bodo kar topili v ustih (imamo odličen recept)

14. 8. 2025, 06:00 | Uredništvo
Slivovi cmoki (foto: Profimedia)
Slivovi cmoki
Profimedia

V sezoni, ko je na voljo obilica sadja, so cmoki odlična rešitev za obrok - še posebej taki, ki se kar topijo ob vsakem grižljaju.

Slivovi cmoki pri številnih zbudijo malce nostalgične spomine, saj so bili - še posebej v poletnem času - pogosto na domači mizi. Težko se jim je upreti, saj kiselkasto-sladki okus in njihovo mehkobo marsikdo naravnost obožuje. Recepti, po katerih se pripravljajo, se morda malce razlikujejo v podrobnostih, a mi smo izbrskali takšnega, na katerega so prisegale naše babice.

Sestavine

Za klasične slivove cmoke, kot jih pomnimo iz otroštva, boste potrebovali (za testo)

  • 500 gramov krompirja
  • 12 sliv
  • 2 žlici sladkorja 
  • 130 gramov ostre moke 
  • 3 žlice pšeničnega zdroba 
  • pol žličke soli 
  • 1 žlico stopljenega masla
  • 1 jajce

Posip: 

  • 3 žlice nesoljenega masla
  • 50 g drobnih krušnih drobtin
  • 50 g mletih lešnikov ali orehov
  • 2 žlici sladkorja
  • ¼ žličke cimeta (po želji)
  • sladkor v prahu

Postopek priprave

Najprej pripravite cmoke. Krompir kuhajte, dokler ne postane mehak, približno 20–30 minut. Ko se nekoliko ohladi, ga olupite in pretlačite v pire. Pazite, da v njem ne bo grudic, nato pustite, da se popolnoma ohladi. Medtem operite slive. Vsako slivo vzdolžno prerežite, a ne povsem do konca, ter odstranite koščico. Če želite, slive napolnite s pol žličke sladkorja. Krompir dajte v večjo posodo, ga posolite in dodajte maslo, nato primešajte moko in zdrob. Mešajte, dokler se moka ne poveže s krompirjem. Dodajte jajce, premešajte z vilico ter na hitro pregnetite, da se sestavine povežejo v testo.

Najslabša hrana, ki jo lahko vzamete na plažo

Testo razdelite na 9 delov na pomokani površini. Če imate radi cmoke s tanko plastjo testa, ga razdelite na 12 delov, vendar upoštevajte, da jih je tako težje zaviti. Z dobro pomokanimi rokami oblikujte testo in na sredino položite slivo. Tesno ovijte testo okoli slive, pri tem dobro zaprite robove in oblikujte kroglico.

V velikem loncu segrejte vodo, dokler ne zavre. Slivove cmoke kuhajte približno 12 -15 minut v rahlo vreli vodi,  proti koncu kuhanja bi morali cmoki priplavati na površje.

Medtem pripravite posip za cmoke. V veliki ponvi stopite maslo, dodajte drobtine in mlete lešnike ali orehe. Nekaj minut dobro mešajte na zmernem ognju, dokler drobtine in oreški rahlo ne porjavijo in lepo zadišijo. Vmešajte sladkor in cimet. Odstavite ponev z ognja in cmoke povaljajte v drobtinah. Dober tek!

Turisti delili navdušenje o slovenski znamenitosti: "Obiskati ta kraj je čisti privilegij!"