Slovenci cenimo, da je hrana lokalna — pri tem pa pogosto spregledamo bistveno stvar!

28. 8. 2025, 07:00 | M.P.
Slovenci cenimo, da je hrana lokalna — pri tem pa pogosto spregledamo bistveno stvar! (foto: Profimedia)
Profimedia

Čeprav si pozimi še vedno zaželimo jagod ali lubenic, pogosto pozabimo na sezonskost – tisti ključni element, ki zagotavlja tako kakovost kot trajnost. Kljub temu pa strokovnjaki, ki spremljajo naše prehrambene navade, opažajo vse večje zanimanje za sezonsko sadje, zelenjavo in izdelke lokalnih kmetij.

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi posegamo po hrani, ki nas spominja na tradicijo in otroštvo, ob tem pa podpiramo lokalne pridelovalce. Vse več ljudi se zaveda, da nakup domačih izdelkov krepi gospodarstvo in prinaša svežino na krožnik.

Kaj najpogosteje pristane v naših košaricah?

Podatki analize podjetja Wolt razkrivajo, da so med najbolj priljubljenim sadjem banane, borovnice, jagode in limone, pri zelenjavi pa paprike, paradižnik, solata in brokoli. Slovenski kupci cenijo priročnost, hitro dostavo in svežino izdelkov, tudi če so ti pripeljani od daleč.

Priljubljenost raste tudi pri bio in eko izdelkih lokalnih ponudnikov, saj potrošniki vse bolj prepoznavajo pomen trajnostne pridelave. Med mlečnimi izdelki izstopajo kislo mleko ter tekoči in sadni jogurti, ki se dobro prodajajo skozi vse leto. "Pripravljeni smo plačati nekoliko več, če vemo, da s tem podpiramo lokalne pridelovalce in vrhunsko kakovost," pojasnjujejo pri Woltu.

S septembrom v Ljubljani sprememba pri treh linijah LPP
zelenjava
Slovenci imamo najraje mlečne izdelke, svežo zelenjavo in sadje.
Shutterstock

Kaj pa upoštevanje sezonskosti? 

Čeprav podpiramo lokalno, le-to pogosto radi spregledamo. Pozimi v naših nakupih še vedno prevladujejo izdelki, kot so jagode, lubenice ali marelice, čeprav jih narava v tem času ne ponuja. Analiza Wolta potrjuje, da so banane, jagodičevje in citrusi na vrhu lestvice skozi vse leto.

A prav sezonskost je tista, ki zagotavlja največ okusa, najboljšo kakovost in najmanjši vpliv na okolje. Jesti sezonsko pomeni jesti hrano, ki je dozorela na naraven način in je do nas prepotovala bistveno manj kilometrov.

Domače na dom

Podobne trende opažata tudi Ajda Blagovič in Luka Šoban, ustanovitelja trgovinic na kolesih Domače na dom. "Vedno strmiva k temu, da kupci dobijo kvalitetno, okusno in zdravo hrano," pravita Ajda in Luka, ki sezonske pridelke po Ljubljani in okolici dostavljata brezplačno vsak dan.

Začela sta s prodajo mlečnih izdelkov prijateljev, ki so hitro postali stalnica pri številnih kupcih. "Ljudje radi posežejo po kakovostnih izdelkih, narejenih po starih domačih receptih," pravita. 

Domace na dom Ajda Luka zelenjava dostava
Instagram/Domače na dom

Njuni kupci pogosto izbirajo tudi meso brez dodatkov, med katerimi izstopajo telečje hrenovke, sledijo pa domače bučno olje ter sveže sadje in zelenjava. To kaže, da Slovenci zaupamo izdelkom, ki povezujejo tradicijo, kakovost in lokalno zgodbo.

Vrnitev k ritmu narave

Veseli pa dejstvo, da se odnos Slovencev do hrane spreminja. Vedno več potrošnikov se zavestno odloča za podporo lokalnim pridelovalcem, tudi če to pomeni nekoliko višjo ceno. Z nakupi tako dobijo kakovostne izdelke, obenem pa prispevajo k razvoju domačega gospodarstva.

trznica Siska zelenjava
Marijana Podhraški

Prihodnost nakupovanja hrane bo še bolj digitalna – s hitro dostavo in preprostim dostopom do svežih izdelkov. A ne glede na priročnost spletnih naročil, ostaja jasno eno: hrana ima najboljši okus takrat, ko je lokalna in sezonska. To je kombinacija, ki jo velja ceniti in ji znova slediti.

Iz Splita v Ljubljano: Dalmatinec Jakov Orlić v našo prestolnico prinaša sonce tudi po koncu poletja