Uredništvo | 6. 4. 2024, 09:00

Tradicionalna "slovenska specialiteta": pica s ... čevapi?! (Poglejte, kje jo strežejo)

Tripadvisor/posnetek zaslona

V eni od picerij v Trbižu ponujajo tudi tako imenovano pico "Slovenko", a njene sestavine niso to, kar bi pričakovali od pice s takim imenom ...

Nedavno je splet razburila filipinska turistka, ki je bila po obisku Ljubljane navdušena nad jedmi 'tradicionalne slovenske kuhinje', kamor je uvrstila tudi – čevapčiče. "Čevapčiči, tradicionalna slovenska hrana!" je zapisala. "Ko ste v Sloveniji, res morate poskusiti čevapčiče! To je vrsta mletega mesa na žaru v obliki klobas brez kože, ki se najbolj prileže z ajvarjem in čebulo."

Toda vse kaže, da ni edina, ki čevapčiče smatra za slovenske. Naš bralec, ki je obiskal picerijo Tschurwald v italijanskem Trbižu, nam je namreč ogorčen sporočil, da ima restavracija na meniju tudi 'slovensko' pico, ki pa žal ni niti malo slovenska.

Njihova pica z imenom Avstrijka denimo vsebuje paradižnik, mocarelo, kranjsko klobaso, dimljen sir in kuhan pršut, kar bi šlo skozi tudi pri pici Slovenki, vendar so sestavine na "slovenski" pici precej drugačne: paradižnik, mocarela, ajvar, čebula in – čevapčiči.

Slovenska pica vsebuje paradižnik, mocarelo, ajvar, čebulo in čevapčiče.

Slovenska pica vsebuje paradižnik, mocarelo, ajvar, čebulo in čevapčiče.

Picerija Tschurwald

"Glede na to, da čevapčiče ponujajo na skoraj vseh slovenskih turističnih destinacijah, ni čudno, da tujci mislijo, da je to naša nacionalna jed," zmajuje z glavo bralec, ki je prepričan, da bi morali več premisleka nameniti promociji pristne slovenske kulinarike in inovativnejših jedi.

Poslovenjena jed?

A po drugi strani so tudi taki, ki se s tem ne ubadajo pretirano in čevapčiče, klasično balkansko jed z žara, pripravljeno iz mletega mesa, smatrajo kar za poslovenjeno jed – za takšno jo označujejo denimo na portalu Slovenec.org.

Profimedia

Nič nenavadnega tako niso forumske in ulične debate, kje v Ljubljani ali katerem drugem kraju zaviti na najboljše 'čevape'. Čevapčiče sicer običajno delimo na bosanske in srbske (leskovške): bosanski ne vsebujejo svinjine, temveč so pripravljeni iz mešanice teletine (junetine) in mlade ovčetine, leskovški čevapčiči pa poleg teletine (junetine) vsebujejo tudi malo svinjine.

Razlikujejo se tudi po postrežbi: po pisanju Dnevnika bosanska različica na splošno pomeni postrežbo na pločevinastih krožnikih z nekaj čebule in lepinjo, edini možni dodatek je kajmak, srbska pa na porcelanastih krožnikih, z ajvarjem, pogosto pa tudi s prebrancem in šopsko solato.

Tako je videti "slovenska" pica s čevapčiči.

Tako je videti "slovenska" pica s čevapčiči.

Tripadvisor/posnetek zaslona

Novo na Metroplay: Mojmir Šiftar o zakulisju MasterChefa, stereotipih in ženi Anji