Na prvem mestu je končala tradicionalna slovenska jed.
Na seznamu najslabše ocenjenih mesnih izdelkov na svetu, ki ga je objavil portal Taste Atlas, so se znašli mesni izdelki iz različnih držav, vključno s slovenskimi specialitetami.
Slovenski neslavni zmagovalec
Prvo mesto je pripadlo slovenski tlačenki, vrsti klobase iz svinjskega mesa, ki se pripravlja iz različnih delov svinje: najpogosteje mesa s svinjske glave, srca, jezika, kože in ličkov. Meso se skuha, izkoščiči in nareže na kose, nato se začini in pomeša z delom tekočine, v kateri se je kuhalo, preden se napolni v očiščeni svinjski želodec ali debelo črevo, poroča Taste Atlas.
Za začinjanje se uporabljajo različne začimbe glede na regijo, običajno pa vključujejo sol, črni poper, sladko ali pekočo papriko ter česen. Po polnjenju se klobasa počasi kuha v vodi, nato pa ohladi. Lahko se uživa že po kuhanju ali pa se nadalje prekadi in suši v tradicionalnih dimnikih do dva tedna.
Poljska specialiteta na drugem mestu
Nekoč je veljal za manjvreden mesni izdelek, danes pa je poljski salceson priznan kot edinstvena gurmanska delikatesa. Glede na začimbe, obliko in glavne sestavine – ki pogosto vključujejo glavo, drobovino ali kri – ima tradicionalna poljska kuhinja več kot deset vrst salcesona. Najpogosteje je pripravljen iz svinjine, nekatere vrste pa izključno iz teletine. Nekoč priljubljen v mestih blizu Nemčije, danes se pripravlja po vsej Poljski. Ne glede na vrsto se ti teksturno zanimivi izdelki navadno jedo s kruhom in drugimi mesnimi izdelki.
Nemški aspik na tretjem mestu
Sülze je vrsta nemškega mesnega aspika, običajno pripravljenega iz svinjine. Priprava se začne z počasnim kuhanjem mesa, pogosto delov, bogatih s kolagenom, kot so svinjske krače, ušesa ali celo jezik – skupaj z zelenjavo in začimbami. Kolagen se med hlajenjem spremeni v naravni žele. Meso se nato loči od kosti, naseklja in zmeša. Ta mešanica se nato vlije v modelčke in pusti čez noč, da se ohladi. Ocvirki, ki jih je Taste Atlas opisal kot hrvaško tradicionalno jed, so zasedli 48. mesto.