Vsak, ki se je kdaj lotil priprave kakšne čokoladne sladice, dobro ve, da je kakovost bistvene sestavine še kako pomembna.
"Kot profesionalna slaščičarka preživim veliko časa na oddelkih za peko v lokalnih trgovinah. Nenehno spremljam nove izdelke in cene - ne samo za delo, ampak tudi za lastne potrebe. V zadnjem času so mi računi za živila narasli v vseh kategorijah: jajca, mlečni izdelki, moka in, seveda, čokolada," piše Ali Domrongchai za The Kitchn.
Že vrsto let strokovnjaki opozarjajo na prihodnost z manj čokolade, pomanjkanje surovin povzročajo ekstremne vremenske razmere, kot so suše in obilne padavine, ki uničujejo pridelke in zmanjšujejo donos. Posledično so se zvišale cene vseh vrst čokolade, zlasti tistih, namenjenih peki slaščic. Zato se je ta slaščičarka obrnila k nepričakovani rešitvi - Ikeinim kakovostnim, okusnim in presenetljivo dostopnim čokoladam.
Odkrila jo je na blagajni
"IKEA je eno mojih najljubših nakupovalnih mest. Čeprav obožujem njihove mesne kroglice, dolgo nisem te trgovine dojemala kot resno destinacijo za nakup živil. Vse se je spremenilo, ko sem odkrila njihov impresivni izbor čokolade, ki ponuja klasične in zabavne okuse po precej nižji ceni kot premium znamke, hkrati pa podpira trajnostne kmetijske prakse, kar potrjuje certifikat Rainforest Alliance," piše.
Tako je lani, med nakupovanjem pohištva, na blagajni opazila temno čokolado Choklad Mörk s 60 odstotki kakava in iz radovednosti vzela dve tablici. Poskusila jo je v avtu na poti domov in bila je navdušena nad rahlo sladkim, globokim okusom čokolade in dekadentno teksturo, kot je dejala sama.
"Že naslednji dan me je zanimalo, kako se bo obnesla v piškotih. Nasekljala sem eno tablico in jo dodala v testo. Popolno se je stopila, pri tem pa obdržala obliko, rezultat pa je bil brezhiben. Najboljši del? Tablica s 100 grami stane samo 1,99 evra," dodaja Ali.
Preberite še:
- Kupec razočaran, ko je poskusil ta priljubljeni živilski izdelek, ni mogel skriti svojega (upravičenega) ogorčenja
- Ste ljubitelji sladkega? Izognite se temu, strokovnjaki pravijo, da je ta priljubljena sladica pravzaprav slaba novica
Primerna za glazure in ganaš
Slaščičarka poudarja, da je ta čokolada res razkošna, njen okus pa se prenese tudi v sladice. Za peko jo ročno seklja z ostrim nožem in koščke natančno tehta v gramih. Pogosto nasekljane koščke uporablja v receptih namesto čokoladnih kapljic. "Čeprav nekateri recepti predlagajo uporabo čokoladnih kapljic, da bi prihranili čas, te pogosto vsebujejo stabilizatorje, ki jim pomagajo ohranjati obliko. To je sicer v redu za piškote, vendar ni priporočljivo za ganache in glazure, saj se ne topijo enako dobro. Raje uporabljam nasesekljane tablice IKEA za vse, saj se ne le odlično topijo v piškotih in mafinih, temveč naredijo tudi glazure izjemno gladke in žametne," je še zapisala za omenjeni portal.
Povzeto po: The Kitchn