V slovenski srednji šoli kuhajo z mojstri iz tujine (FOTO)

19. 1. 2025, 21:49 | Vir: STA
V slovenski srednji šoli kuhajo z mojstri iz tujine (FOTO) (foto: Facebook/Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor)
Facebook/Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor

Šolo je obiskal priznani grški chef. 

Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor v okviru projekta Erasmus+ nadaljuje gostovanja kuharskih mojstrov iz tujine. Ta teden je z njihovimi dijaki kuhal grški chef Stelios Fanourakis. Tovrstni obiski so po navedbah vodstva šole pomembni za uspešno pripravo dijakov na poklicno pot ter promocijo poklicev v gostinstvu in turizmu. V sklopu delavnic, namenjenih spoznavanju grške kuhinje, so primerjali oljčna olja s Krete in slovenske Istre, so sporočili s šole.

Sodelovanja s priznanimi strokovnjaki po besedah ravnatelja šole Dušana Erjavca prinesejo novo znanje in predstavitve lokalnih tradicij, dijaki pa tako dobijo tudi priložnost, da iz prve roke spoznajo, kaj pomeni delo z priznanimi chefi oziroma delo v kuhinjah najboljših restavracij po svetu. To lahko pomeni tudi nov korak v prizadevanjih za dvig kakovosti gostinske in turistične ponudbe v regiji.

Direktorica Višje šole za gostinstvo in turizem Maribor Mojca Polak je izpostavila pomen sodelovanja med srednjo in višjo šolo. Skupaj z vsemi predstavniki slovenskih šol, ki delujejo na področju turizma, bodo po njenih napovedih ustanovili konzorcij ter podpisali manifest o pomembnosti poklicev v gostinstvu in turizmu, s katerim bi radi krepili zavest in pozitivno podobno tovrstnih poklicev.

Župan pojasnil, ali bo Ljubljana spet uvedla nočne avtobuse

Pomen sodelovanja je poudaril tudi direktor Zavoda za turizem Maribor Jure Struc: "V turizmu je podobno kot pri nogometu - dokler je ekipa uigrana in igralci usklajeni, so na vidiku tudi rezultati. Ta zgodba se pri nas začne na srednji šoli za gostinstvo in turizem, nadaljuje na višji šoli in v praksi pri gostincih. Z vključevanjem vrhunskih strokovnjakov, kot je chef Fanourakis, gradimo temelje za razvoj gostinske in turistične industrije v naši regiji."

Naslednji mesec bo Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor ponovno gostila Davida Skoko iz hrvaške Istre, ki je z delavnicami že lani navdušil dijake.

Skriti razlog, ki v Slovenijo privablja vse več turistov (postavljamo se ob bok Italiji in Španiji)