Lotili so se jedi po receptu, starem kar 2000 let!
Na Kitajskem so se študentje pod vodstvom raziskovalcev s prestižne akademije Yuelu, ki deluje v sklopu univerze Hunan, podali na kulinarično popotovanje v preteklost. Na podlagi dveh tisočletij starega recepta iz bambusovega rokopisa "Shi Fang" so poustvarili starodavno jed iz riža in razkrili fascinantne podrobnosti o prehrani v času dinastije Han.
Projekt, v katerem je sodelovalo 11 študentov, je bil več kot le kulinarični eksperiment. Šlo je za kulturno raziskovanje z znanstvenim pristopom. Osrednji vir navdiha je bil bambusov rokopis "Shi Fang", ki vsebuje recepte in opise kulinaričnih praks iz obdobja zahodne dinastije Han. Ekipi je uspelo identificirati in ponovno ustvariti recept za riž, ki je bil tudi v tistem času del vsakdanje prehrane.
Za čim večjo avtentičnost so uporabili nelepljiv (neglutenski) riž, ki je bil po lastnostih podoben belemu rižu iz obdobja Han. Postopek priprave je bil natančno načrtovan: riž so namočili za pol ure, ga odcedili, nato pa kuhali na pari v lesenih parnikih in glinenih loncih. Najprej 20 minut, nato so dodali vodo in kuhanje podaljšali še za 15 minut.
Rezultat je bil presenetljiv. Po poročanju China Daily je imel riž neobičajno teksturo – bil je "zrahljano elastičen" in je hkrati vseboval znatno manj sladkorja kot sodobne sorte riža. Znanstveniki so poudarili, da je šlo za okusno in celo zdravo različico priljubljene jedi.
Ameriški profesor Peter Brian Ditmanson, ki predava na akademiji Yuelu, je opisal jed kot "udobno hrano". Študentka Luo Jiayi je dodala, da ji je eksperiment omogočil globlji vpogled v kulinarične navade starih Kitajcev. "Ob prebiranju živahnih bambusovih zapisov so antični gurmani pred menoj kar oživeli," je slikovito izrazila in dodala: "Priprava riža iz obdobja dinastije Han je poglobila naše spoštovanje do bogastva tradicionalne kitajske kulture."
Pobudo je pohvalil tudi Shi Jing, izredni profesor na akademiji Yuelu, ki je opozoril, da popolna zgodovinska natančnost morda ni mogoča, a sodobna tehnologija omogoča tesnejše približevanje starodavni modrosti. "Kombinacija tehnik iz obdobja Han z današnjo znanostjo študentom omogoča dostop do starodavnega znanja in krepi njihovo razumevanje kulturne dediščine," je pojasnil Shi.