Domača gostilna čisto na koncu Slovenije, ki slovi daleč naokrog (FOTO)

19. 7. 2025, 08:00 | Ma.Po.

Med gorami, razglednimi pašniki in alpskim zrakom, v bližini tromeje, ležijo Rateče. In v njih, skoraj na koncu vasi, stoji Gostilna Šurc. 

Gostilna Šurc ima skoraj 50-letno tradicijo. Danes se v njej zelo radi ustavljajo pohodniki, kolesarji, družine in radovedni popotniki, ki iščejo nekaj, česar v mestih ni več: pristnost in res zelo obilne porcije.

Vzdušje starih časov 

Gostilna diha z vasjo. Stavba z značilno gorenjsko arhitekturo in lesenimi poudarki nas že na prvi pogled spomni, da smo v alpskem okolju. Ne zato, ker bi to zahtevala turistična tabla, temveč zato, ker je tako bilo od nekdaj.

Ratece gostilna Surc
Ma.Po.

Notranjost gostilne je topla, rustikalna. Prostora imajo za večja in manjša druženja: v notranjosti lahko uživa 70 oseb, medtem ko terasa sprejme 60 oseb, so zapisali na spletu. Pa tudi, da organizirajo manjša in večja druženja za vse posebne življenjske trenutke.

Znanstveniki določili "datum smrti" vesolja. Prišel bo hitreje, kot so mislili

Posebno toplino gostilni, kjer se radi ustavijo tudi številni italijanski in avstrijski gostje, daje dejstvo, da je ta, kot pri Šurcu pravijo o sebi, njihovo poslanstvo. "To je družinsko delo, zgrajeno na strasti in predanosti običajnih ljudi in prav to daje naši gostilni domačnost. Enostavno živimo to, kar imamo radi."

Ratece gostilna Surc
Na koncu poti, tam kjer se Gorenjska zložno nagne proti meji z Italijo in Avstrijo, leži vasica, ki je več kot le geografska zanimivost  – Rateče.
Ma.Po.

Naj živijo stare slovenske gostilne!

Na meniju najdete tisto, kar si človek želi, ko pride z dolge pohodniške ture ali daljše poti izza volana: tatarski biftek, sočne pečenke, ocvrtega piščanca po receptu mame (ta je resna zadeva, ne zamudite ga) in številne druge domače jedi po naročilu. Veliko je "ocvrtega", česar pa se pravi jedci ne branijo.

ocvrti piscanec Ratece Surc gostilna
Njihov ocvrti piščanec slovi čez mejo!
Ma.Po.

Gostje pri Šurcu zelo hvalijo njihovo govejo juho. To vam lahko pripravijo z nekaj različnimi prilogami, med najbolj priljubljenimi je tista s palačinkami (fritati), ki je izjemno okusna ter zelo nasitna. Pa da ne pozabimo na gobovo juhico, ki je prav tako vredna vsake omembe.

Tudi njihovi sirovi štruklji niso zgolj priloga, prav zlahka bi stali na mizi kot samostojna jed. Tako veliki, mehki in bogato nadevani so, da jih skorajda ne potrebuješ ničesar zraven. Testo je ravno prav tanko, nadev pa kremast in polnega okusa, kot da bi prišel naravnost iz babičine kuhinje. 

sirovi struklji  gostilna Surc Ratece
Ma.Po.

Vedno polno

"Vrhunska hrana, še posebej pohan piščanec, porcije so velike za enega in pol odraslega, imajo PVC posode za vzeti s seboj. Postrežba, prijaznost in ustrežljivost na najvišjem nivoju. Že leta hodimo sem in še vedno smo več kot zadovoljni," je le eden od navdušenih komentarjev na Tripadvisorju.

Ratece
Rateče so ena najbolj slikovitih slovenskih vasic.
Ma.Po.

Tisti, ki enkrat zavijejo k Šurcu, se pogosto vračajo, pravijo poznavalci. Morda zaradi občutka, da tam nekje na koncu Slovenije obstaja kotiček, kjer še vedno diši po tradiciji in kjer te spomnijo, kaj pomeni zares dobro jesti.

Tujci ne morejo verjeti, da Slovenci to jemo: "Nekaj najbolj groznega, kar smo poskusili!"