Včasih je bila na mizah pogosteje, zdaj pa spet nekako prihaja v ospredje.
V Sloveniji se nekatere gostilne ponašajo z jedmi, ki jih ni mogoče najti prav povsod. Tako ponekod za malico (ali pa za kosilo) pogosto ponujajo piščančji paprikaš, sicer jed, ki so jo naše babice in mame rade kuhale, a zdaj je nekako izginila s tedenskih jedilnikov. Lahko bi rekli, da je to prava škoda, saj predvsem v hladnih dneh hitro pogreje telo in dušo. Recept za piščančji paprikaš je res preprost, imeti je treba osnovne sestavine, potem pa je od kuharskih veščin odvisno, kakšen bo končni rezultat.
Potrebovali boste:
- 4 bedra in zgornje dele beder (približno 1 kg piščančjega mesa s kostmi)
- 3–4 manjše glavice čebule
- 4–5 manjših korenčkov
- 2 žlici moke
- 2 žlici mlete rdeče paprike
- sol
Priprava:
Ločite bedra in zgornje dele beder, nato v večjem loncu na malo olja in vode dušite drobno nasekljano čebulo, dokler ne postane mehka in steklena. Na začetku dušenja dodajte malo soli, da bo čebula hitreje spustila vodo. Na čebulo položite meso in nadaljujte z dušenjem na srednjem ognju, dokler meso ne spusti sok, približno 10 - 15 minut.
Preberite še:
- Pozabljena jed, ki so jo kuhale naše babice, je dandanes prava specialiteta, pripravite pa jo lahko tudi vi
- Palačinke, ki jih obožujejo vsi z območja nekdanje Jugoslavije: tako vam bodo uspele res mehke in sočne
- Tako so naše babice pripravljale grah: dodale so mu to sestavino, ki je naredila osupljivo razliko
Meso in čebulo posujte z dvema žlicama moke in rdečo papriko, mešajte, da ne zagori. Zalijte z vodo, toliko, da ta vse prekrije, dodajte očiščeno in narezano korenje, zvišajte temperaturo. Ko zavre, zmanjšajte ogenj in kuhajte, dokler meso ne postane mehko. Poskusite tekočino, po potrebi dodajte sol in poper, ter dolivajte vodo, če izhlapi - odvisno od tega, koliko omake želite.
View this post on Instagram
Lahko pa paprikaš še obogatite z jajčnimi žličniki in tako ubijete dve (pregovorni) muhi na en mah, saj tako poskrbite še za prilogo. Pripravite jih tako: razbijte 3 jajca, stehtajte koliko gramov imajo, nato dodajte enako količino moke. Jajca razžvrkljajte z vilico in dodajte moko. Dobiti bi morali srednje mehko testo, ki se razteza kot žvečilni gumi. Dobro je, da počiva približno 15 minut.
Kose testa z žlico polagajte v vreli paprikaš, cmoki bodo hitro priplavali na površje. Kuhajte še 5–10 minut, nato ugasnite in pustite paprikaš pokrit. Omaka se bo še dodatno zgostila, končni rezultat pa bo odličen paprikaš, ki res nasiti še tako lačne želodce. Dober tek!