Najdemo jo na menijih najboljših restavracij, ki jo prodajajo za čeden kupček denarja.
Kuhinja v marsikateri državi slovi po svoji preprostosti in uporabi sezonskih sestavin - med njimi pa izstopa Italija. Zaradi bližine in zgodovinske povezanosti je tamkajšnja kulinarika "dobra znanka" tudi v Sloveniji. No, med preprostimi jedmi, ki so jih kuhale že naše none, pa je zagotovo juha iz fižola. Slednja izhaja iz Toskane, slovi pa za enega bolj znanih primerov i. “cucina povera” – skromne kuhinje, ki je iz nuje ustvarjala okusne in hranljive jedi.
Pripravljali so jo predvsem kmetje in delavci na toskanskih posestvih, z uporabo tistega, kar so imeli pri roki: fižola, vrtnin, zelišč in oljčnega olja. Danes je ta gosta, aromatična juha priljubljena po vsej Italiji, pa tudi zunaj nje. Na začetku jeseni pa dobra juha odlično pogreje želodce - pa tudi dušo, saj zbudi številne nostalgične spomine.
Če bi jo želeli pripraviti tudi vi, so tukaj sestavine:
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 rdeča čebula
- 1 korenje
- 2 stebelci zelene
- 4 stroki česna
- ¼ žličke sladke rdeče paprike
- 1 l piščančje osnove
- 300 g kuhanega belega fižola ali fižola iz konzerve
- 1 vejica rožmarina
- 2 lovorjeva lista
- 250 g ohrovta ali blitve
- sol in poper po okusu
- 100 g slanine za posipanje
Priprava:
Segrejte oljčno olje in dodajte drobno nasekljano čebulo, korenje in stebelca zelene. Pražite med mešanjem približno 3 minute, dokler zelenjava ne postane mehka. Nato dodajte stisnjen česen in rdečo papriko ter pražite ob stalnem mešanju približno 1 minuto, dokler ne zadiši. Prilijte piščančjo osnovo, dodajte celo vejico rožmarina in lovorjeve liste. Povečajte ogenj, da juha zavre, nato ga zmanjšajte. Dodajte na trakove narezan ohrovt, pokrijte in kuhajte 15 minut.
Iz juhe odstranite lovor in vejico rožmarina. Del fižola lahko zmečkate z vilico, če želite gostejšo juho. Lahko pa odvzamete tudi 2 skodelici juhe, jih skupaj s fižolom spasirate s paličnim mešalnikom in nato vrnete v lonec. Mešanico (ali le zmečkan fižol) skupaj s preostalim nezmletim fižolom dodajte v juho in dobro premešajte. Začinite s soljo in poprom po okusu. Slanino na suhi ponvi na hitro prepražite, da postane hrustljava. Juho razdelite v krožnike in po vrhu posujte hrustljavo slanino. Postrezite vroče in dober tek.