Izziv za vse oboževalce tiramisuja ...
Italijani tudi pri sladicah ničesar ne prepuščajo naključju. Oktobra bo Treviso, slikovito mesto blizu Benetk, ki velja za zibelko tiramisuja, gostil Svetovno prvenstvo v tiramisuju 2025 (Tiramisu World Cup), organizatorji pa so pred velikim izzivom: najti sto ljubiteljskih sodnikov, ki bodo odločali, kdo pripravlja najboljši tiramisu na svetu, poroča Daily Mail.
Svetovno prvenstvo v tiramisuju bo potekalo 10. in 11. oktobra v Trevisu. Nastopilo bo 240 tekmovalcev, vsi ljubiteljski kuharji, saj profesionalci nimajo pravice sodelovati.
Za vlogo sodnika ni nujno, da ste domačin (morate pa biti starejši od osemnajst let), vendar pa ne bo dovolj, da le obožujete sladice. Kandidati morajo namreč najprej opraviti spletni test, ki bo na voljo 13. septembra na uradni strani tekmovanja. Test vključuje 15 vprašanj o pravilih in bo dostopen od 10. ure zjutraj do polnoči. Sodnike bodo izbrali glede na uspešnost in hitrost reševanja.
Poleg tega je dobro vedeti, da je delo prostovoljno, zanj sodniki torej ne bodo prejeli nobenega plačila, ravno tako se bodo morali v Treviso odpraviti na lastne stroške.
Morda vas zanima tudi:
- 70 vrst tiramisuja? Dobite jih ne v Italiji, pač pa na slovenski obali
- Slasten poletni tiramisu: namesto kave uporabite ...
Kaj čaka sodnike?
Vsak sodnik oceni do deset tekmovalcev skupaj z drugim sodnikom in predsednikom žirije. Naloga traja približno dve uri. A pozor – to ni preprosto gurmansko razvajanje. Sodniki morajo preverjati tudi kakovost sestavin, pravilnost uporabe opreme in splošno organizacijo na tekmovalnih postajah. Dejstvo pa je, da bodo imeli tisti, ki bodo sedeli v žiriji, možnost poskusiti najboljše različice te kultne sladice.
Tiramisu – v prevodu ime slaščice pomeni "dvigni me", kar bi se lahko nanašalo na kavo v njej, ki pomaga povrniti energijo – velja za eno najbolj prepoznavnih italijanskih sladic. Recept naj bi v začetku 70. let v Trevisu, v restavraciji Le Becherie, ustvaril slaščičar Roberto "Loli" Linguanotto, ki je umrl lani, star 81 let. Pri tem mu je pomagala tudi žena lastnika restavracije Ada Campeola, Alba di Pillo-Campeol.
Prvič je bil javno objavljen leta 1983, v devetdesetih pa je postal globalni hit. Od takrat naprej si je tiramisu prislužil skoraj kultni status, tako v Italiji kot po svetu.